Skip to main content

#KebunPiyah : Cara Mudah Tanam Tauge. (Tauge Dalam Bekas/Jar)

Hye

Cara tanam tauge ni banyak. Ni kali ke3 aku tanam tauge. Dan aku suka gila sebab senang ya amat. Tak guna banyak bekas. Guna 1bekas ja wei..punya la senang. Hari ke-4 dah boleh makan. Rangup dan tak ada bau hancing.

Hari-pertama.
Kacang yang telah direndam semalaman.
Masa rendam tu,kalau ada biji kacang hijau yang timbul,ambil dan buang.

Kita guna kacang hijau yang tenggelam ja.
Dah rendam semalaman,tos biar kering air rendaman.

Masuk dalam bekas plastik atau jar kaca.

Aku guna bekas merah plastik mcmni
Aku guna saiz ni.

Penutup dia aku tebuk macamni,untuk senang tos air keluar bila kita bilas dia.

Hari ke-2.
Aku bilas tiap 5-6jam
Kalau nak bilas tiap 12jam pun boleh saja.

Cara bilas,masuk air dalam bekas,biar jap dalam seminit 2minit gitu,tutup penutup,buang air sampai betul-betul air xda.

Hari ke-3.
Bilas macam hari ke-2 juga.

Hari ke-4. 
Siap untuk di makan.
Separuh dah guna untuk masak,baru teringat nak snap gambar. Huhuhu

Rasa rangup gila..
Best tanam tauge sendiri,cuma qenyah bila nak cabut akar dia tu..

Kalau nak tauge yang gemuk,makesure guna bekas yang kecik. Nant memang dapat tauge yang gemuk.

So far cara ni lagi mudah dan menyenangkan..sebab kalau guna cara yang pakai kain tu,qenyah oi.
Dah 2x aku buat pakai kain..memang majai gila..
Hahaha..

Lepas ni memang cara ni jala aku buat,hari ke-4 dah boleh makan.
Senang dan mudah gila.

Sebenarnya baru aku tau yang memang betul memang ada pengusaha tauge atau sayur-sayuran guna air kencing sebagai salah satu baja. Sebab air kencing kaya dengan zat yang diperlukan oleh tanah.

Sebab haritu ada chinese cakap,dia suburkan sayur guna air kencing dia yang diperam dengan kulit n kepala udang. Tapi dia cakap dia xsiram la betul-betul atas pokok,dia siram dekat batas sayur ja..hehehehehe..

Tauge aku xtau la depa sungguh guna air kencing ka apa..sebab setengah tauge bau hancing..

Dulu masa aku dok salak tinggi,taman mawar fasa 2,ada melayu yang jual tauge dia buat so memang beli dari dia ja..tauge dia bersih n xda bau hancing pun..

Sekarang,dah tau cara mudah buat tauge,memag aku buat sendiri la lepas ni.


Selamat mencuba!
Bye








For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim