Skip to main content

#KebunPiyah : Booster Untuk Pokok Bendi,Pokok Limau Dan Pokok Terung.

Hye

Untuk kesekian kalinya cerita pasal kebun aku. Huhuhu.. Itu ja hobi yang ada buat masa sekarang.

Aku ada masalah paling besar tau sekarang, pokok-pokok aku yang mana perlu hasilkan buah, TAK BERBUAH!!

Just tumbuh tunas bunga ja,tapi belum sempat kembang dah jadi kuning dan jatuh lalu terus mati..gittewwww... Itu pokok bendi.

Pokok terung pula,bunga dah kembang elok, dok 2-3hari jatuh mati. Hoi!stress gila.


Nampak x?..sayangnya, dedua bunga jatuh..
Pokok terung aku ni memang galak berdaun,berbunga..tapi itu la..luruh.

Bunga yang kembang elok semalam,harini dah jatuh.
I is sad!

Sama juga pokok bendi.

Bendi lagi la gila berdaun.
Bercabang-cabang.
Banyak tunas bunga naik..tapi semua jadi kunig xsempat nak kembang.

Tunas bunga yang jatuh n mati.

~~~~~~~
Mula aku ingat sebab semut,sebab semut memang banyak tau dekat kawasan rumah aku ni.. So aku beli ricset h2o tu,dah hilang semut,tp still jadi mcmni juga..

Makanya,aku PM encik Iskandar untuk kali yang ke 162515151817 hahaha..

Aku memang guna baja buah dan baja taik ayam.

Tapi still masalah tu xsettle.

Lepas tu aku PM balik,bila aku cuba google pun harem xdapat info.

Aku mmg siram air beras segala..cuma baja perut ikan ja dah lama xbuat sebab kes semut.

Semut style korek sampai dalam tanah wei..stress aku..hahaha..padahal aku lepas siram perut ikan blend tu,aku akan kambus tau dengan tanah..

Lalat memang xda kalau kambus,tapi tu la..semut mai banyak hurung pokok..

Ini jawapan encik iskandar.
Start dri ni,aku dh xsiram dah air beras ke pokok bendi,pokok tomato,terung..kira mana pokok yang keluarkan buah,aku stop siram..
Aku ikut la apa encik Iskandar ni bagitau.

Still pokok aku kuning..akhirnya...
Aku beli booster dari encik Iskandar.

Rm10/botol
Postage Rm10

Bancuh --kocak --sembur.

~~~~~~~~
Apa jadi dekt pokok aku lepas sembur??..

Rahsia.

Hahahahha.. #lawakhambar

Itu nanti aku share lagi.
Aku baru sembur.

Hasil dari apa yang aku baca,kena sembur hari-hari,sampai la dah jadi buah.


Hanya boleh sembur pada pokok buah sahaja.
Pokok berdaun xboleh.


~~~~~

Terima kasih banyak-banyak pada encik Iskandar.
Banya ilmu dia share ke aku.

Bye..













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi