Skip to main content

Rutin Tiap Kali Gaji : Belanja Dapur Untuk Sebulan.

Hye

Rutin kebiasaan selepas Eli dapat gaji,dia akan bawa aku p pasar malam setiap hari Selasa untuk beli barang basah dan sayur.

Kalau barang kering,biasanya dia akan bawa p Econsave atau Giant.

Sekarang memang aku cuba minimakan belanja dapur. Beli apa yang penting ja nak plak lepas GST.

Tiap bulan Eli akan baget dalam Rm400 untuk belanja barang basah dengan barang kering.

Olak lempit udang sotong,ikan dengan ayam memang senang gila dapat. Daging ja susah dapat..

Kemarin macam biasa,p pasar malam.. Beli barang dapur untuk sebulan.

Ikan cencaru 2ekor, udang 20ekor,sotong 20ekor = Rm14.

Saiz memang kecik..xbesar pun..maybe sebab tu murah.

Sotong tu bahagi 2,so dapat la 2x masak.
Udang bahagi 2juga..dapat 1bekas 10ekor,sorang 5ekor bila makan nanti..hehe

Aku memang terbiasa kira macam ni..time masak pun aku jenis kira..terbiasa sebab masa duduk dengan ayah dulu,ayah style kira..bagi sama rata..

Kalau hotdog ayah potong kecik-kecik dapat 40pcs,kami 4beradik akan dapat sorang 10pcs. Tak da siapa dapat lebih..

Kalau dok dengan mak,mak style xkisah sbb mak suka masak banyak-banyak..memang jenuh makan..

So aku memang terbiasa,kalau masak kata udang 6ekor,so Eli 3ekor,aku 3ekor..jangan berani Eli ambil aku punya udang..hahahaha..

Ayam pun sama..kalau masak 5ketul,seketul Adelia punya,aku dengan Eli ambil sorang 2ketul. Gittewwww..

Nak masak apa tu,aku belum plan betul-betul pun..
Dok ingat ikan tu nak belah belakang..
Udang sebekas nak masak mee udang,sebekas lagi nak masak lemak kot..

Sotong nk buat sambal dengan goreng tepung..
Kelaut dalam la diet aku hahahaha..


aku sekarang xlalu la nak makn ikan isi kelabu..macam termenung..cencaru tu boleh gagah la sikit-sikit sebab dah lama xmakan..

aku dok gila ikan kerisi..tapi tu la..kakak yang jual tu kata ikan kerisi dah habis musim..
Kalau ada pun saiz kecik n mahal..
Dia ambil sebab xbaloi nak jual..

~~~~~~~~
Ayam kemarin beli harga seekor Rm17.50
Saiz sederhana besar.

Ayam pun elok sini..harga tak tentu,kadang dapat Rm15-Rm16 ja seekor saiz sederhana besar.

Aku dari mula start beli ayam dekat pasar malam ni,memang tak pernah bertukar orang..aku dok beli dekat brader yang sama ja..

Dia pun dah kenai aku,bila beli ayam dia akan buang kulit..buang lemak2 semua..senang keja aku time nak cuci.

~~~~~~~

Aku memang suka susun macamni sebelum atoq masuk peti ais.

Sesaja snap gambar buh dekat facebook tanya bagi depa mahai ka x..semua ni Rm15,3pinggan Rm5..boleh campur-campur.

Serai tu saja beli lebih,nak tanam..aku dah rendam dalam air utk dia tumbuh akar..tak tau la jadi ka x..

Lada benggala pun beli sebab nak ambil biji dia tanam. Harap hidup la hendaknya. Amin.

Aku suka susun elok mcmni,sebab nanti kalau Eli masak,dia senang nak cari..
Sebab taqa susun elok mcmni pun kadang dia cari xjumpa,tambah la kalau aku main buh ja..hahaha

Rutin susun mcmni hanya berlaku bila topup barang dapur ja,sebukan sekali la kiranya..aku akan buang sayur or cabai yang dah layu..ganti baru mcmni..

Baby kailan style bulat tu kailan jenis apa ha..aku suka..ingat nak buat kailan ikan masin.
Ummmm..dap!

Sayur yang lama aku xbeli adalah anak jagung..
Dah lama xmasak tomyam..

Dah selamat di rendam,harap serai tu boleh la tanam..kalau xtumbuh akar,memang kena simpan dalam peti ais la..ka boleh tanam terus ja tak payah tunggu ada akar..huh?..

Daun sup daun bawang pun rendam akar dia juga,ni kira percubaan kali ke 5 aku nak tanam guna batang..

Harap hidup la kali ni..amin.


Bawang besar,bawang putih tak pernah beli dekat pasar malam sebab mahal,aku biasa beli dekat Giant or Econsave.

Bulan ni beli dekat Giant,lega banyak bawang elok-elok. Aku ambil dalam 20biji lebih juga.. Baru Rm2.05,murah kan??

Bawang besar aku suka pilih yang saiz xberapa besar..sebab manis xrasa tengit.

Ubi kentang pun murah kalau beli dekat Giant,20biji Rm2.00.

Bawang putih ja mahal sikit. Dekat 3inggit.

~~~~~~~
Settle kemas semua.. Continue buat projek kebun. Hehehe

Kerat botol nak buat tempat tanam sayur.
Walaupun sayur bayam,kailan,tomato dok kecik lagi..
Aku tetap dok semangat nak tanam macam-macam lgi..hehehe

Total botol aku kerat dalam 20botol,lepas kerat nak kena layur api buat lubang pula..zzzzZzzz
Qenyah!

Semoga bulan-bulan hadapan,dapat la aku makan hasil kebun sendiri. Amin.

Ok 
Bye!













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi