Skip to main content

Rutin Harian Sejak Jobless.

Hye


Rutin harian aku sekarang memang 100% macam mak-mak n tok-tok zaman dulu kala..hahahaha..


Memula stress juga,ni dah lama lama rasa enjoy juga. Tapi penat la.

Rutin yang sama ulang-ulang setiap hari uoll. Kalau dulu masa ada side income, memang keja rumah segala bahagi 2 dengan Eli.

Sekarang memang aku handle sorang la..Eli tolong sikit-sikit.

Biasa rutin aku start paling awal 8.00pagi,paling lewat 9.30pagi.

Bangun,settle Adelia dulu..bagi mandi,bagi breakfast..

Sambil -sambil tu kutip baju busuk masuk mesin. Biar situ sampai spin.

Golek-golek sat tengok hf..pastu sambung buat keja.

Kemas tempat tidor,kemas dapur,buang najis Mekk-on,basuh pinggan mangkuk,sapu sampah dapur,sapu sampah ruang tamu dan buang sampah.

Baju siap,sidai laju-laju. Kalau ada lagi baju kotor,masuk mesin lagi..

Masuk dapur masak untuk lunch Adelia n sekali harung untuk dinner Eli kalau Eli keja siang. Kalau Eli keja malam,laju-laju masak untuk dia lunch.

Pastu settle dapur,bagi Adelia lunch semua.

Dok relax golek-golek tengok hf.

Selalunya,jam 12++ ke 1tengah hari dah settle semua.

Petang sikit angkat baju dekat penyidai,lipat terus.

Aku sehari sapu lantai ruang tamu adalah la dekat 4-5x..Adelia suka makan dah sekarang, so bila makan kerap,asyik la jatuh ke lantai.. Kadang aku menaga juga la..geram.

Gittewww la rutin aku hari-hari.


Kalau Eli shift pagi,malam dia akan take over jaga Adelia. Apa Adelia merap n nak,dia la akan handle. Kadang dia rajin dia akan cuci toilet kami selalu guna,kira bab toilet tu dia la handle..buang sampah dalam toilet semua n dia rajin sapu simen luar rumah.

Kadang kalau ada sikit-sikit pinggan mangkuk dalam sinki pin,Eli tolong settle kan..sebab itu tandanya aku dah serender,esok ja aku sambung buat.

Kalau dulu-dulu masa aku keja cari duit juga,memang keja tong-tong. Kalau aku sidai baju Eli lipat..kalau Eli sidai,aku lipat..kalau dia basuh,dia sidai,nnt aku lipat..kalau aku masak,aku malas basuh,nanti eli basuh..kalau eli masak,eli malas basuh,nanti aku yang basuh..gittewww laaa..

Tp before nk sepakat macam sekarang pun,gaduh dulu hahahahaha.. Ponhpangpongpang.. Gaduh..pastu ok dah.

Aku pun sedar la..sekarang dia sorang cari duit,keja penat..kalau tong-tong keja macam dulu,rasa xfair plak.. So xapa la aku handle rumah. Dia tolong sikit2 bab toilet tu pun dah ok.

Adelia plak,keja dia memang menyemakkan rumah. Aku kadang sapu n kemas xsampai seminit,dia dah horey2 bawa keluar mainan dia ke lantai..hoi..geram kadang2 tu..

Selamat anak sorang ja. Tambah Mekk-on rasa macam anak 2 gak la hehehe..

Yang si Mekk-on 24jam keja nak ajak main ja. Pantang orang berjalan,dia keja nak tangkap kaki. Buat keja apa-apa semua nak mai teqekam kacau.

Aku dengan Eli dah serupa saiko. Sebab dok bahasa diri ibu ayah ke Mekk-on. Hahaha..

"Jangan kacau baju ayah!!" --Eli cakap ke Mekk-on. Hahaha..ingat dia marah Adelia..rupanya Mekk-on -.-"

"Sat Mekk-on,sat..sakgi ibu bagi makan.." -- aku cakap ke Mekk-on. Lulz.


Rutin aku seharian ni memang memenatkan,tapi lama-lama rasa macam biasa-biasa. Sebab dah dok ulang 2617284857382191991 kali kan.

Untuk release tekanan,kalau Eli ada duit lebih sikit,dia akan tanya aku apa nak makan,nanti dia bawa.. Or beli barang bundle yang aku suka.

Sekarang beli banyak barang bundle,jimat uoll..seluar baru 5inggit..baju 5inggit..paling mahal 10-15inggit..cuma lenguh tangan la nak pilih2..lenguh sampai ke siku hahaha

Macam baru-baru ni,aku dah lama teringin nak makan dekat Kulcats sana, dia pun bawa.. Serius sedap wei.. N dah lama xmakan tempat hipster hehehehe..

Haritu aku makan pasta arabiata,serius sedap dan pedas kick gila. Dengan portion besar gila. Aku habiskan sorang jewww..padahal tengah diet hahaha..semua pun gila..

Tanam pokok pun salah satu cara aku release stress. Syok jadi ketagih dan setiap hari berdebar2 ok tengok pokok yang kita tanam.



Shopping barang bundle dekat Bonecollecter.
Ini adalah salah satu terapi hilangkan stress,walaupun cuma barang bundle.


Bye.











For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim