Skip to main content

Resepi Nasi Kerabu Dan Ayam Goreng Berempah.

Hye


Menu semalam,teringin nak makan punya pasal. Kebetulan ada orang sedekah tauge ke Eli punya la banyak. Terus jem aku tengok tauge banyak-banyak.

Makanya,jadi la Nasi Kerabu. Resepi aku ikut 100% dari blog Azie Kitchen,Resepi Ayam Berempah aku ikut resepi dalam buku.

Resepi Ayam Berempah.

Daun kari,daun limau,serai dari kebun sendiri.
Serai tu kurus lagi..


Daun limau tu racik halus-halus.
Daun kari campak gitu ja.

Blend bawamg besar,serai,bawang putih,halia,lengkuas.

Rempah yang aku guna :-

Serbuk kari daging
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Serbuk soto
Serbuk jintan manis
Serbuk ketumbar
Serbuk lada hitam
Garam
Gula
Tepung jagung sikit

*gaul sampai mesra.*


Gaul sampai mesra, perap selama yang boleh. Aku perap 1jam ++

Goreng ayam dulu,pastu baru goreng rencah-rencah dia..


Siap!


~~~~~~~~~~

Resepi Nasi kerabu boleh tengok dekat blog kak Azie ye.

Memang sedap ikut resepi dia.



Aku start masak jam 6ptg++,siap masak pukul 9malam.
Hewhewhewhew

Ulam aku guna timun,daun kesum+kacang panjang,toge.

Daun kesum dah merimbun.
Seronok petik.
Rasa fresh.

Nyok tumbuk. Apa ntah orang kelantan panggil..
Solok lada main-main haha..
Janji mata nampak solok lada.
Gittewww

Sambai tumis.
Jadi wei..
Hahaha..
Takut gila buat xjadi..
Pekat likat cukup.

Cabai cuka.

Fuuuuuuu...
Licin.

Nasi tepaksa warna kuning sebab pewarna biru habis,bunga telang pun dok tangguh-tangguh xbeli lgi.

Hilang terus rasa teringin.
Hahaha..

Ni kira kali ke-2 aku masak nasik kerabu.
Memang kalau nak masak kena tunggu betul-betul teringin,kalau x memang malas la nak masak,sebab qenyah.

Kalau nak resepi kak Azie tu,google ja nasi kerabu Azie kitchen,nanti keluar la depan mata.
:)


Bye!




























For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim