Skip to main content

Resepi Ayam Buluh.

Hye


Ayam buluh.

Aku tiru masakkan abe sebenarnya, Eli panggil ayam buluh,aku panggil sambal ayam goreng.

Saja cuba-cuba tiru masakkan abe tu..hewhewhew

Hidang ke Eli macamni ja..
Xada sayur pun,just ulam timun kosong ja.
Telur dadar.
2x dia tambah nasi.

Tak tau dia tambah sebab sedap or tambah sebab nak habiskan nasi.hehee..

Sebab ada yang tanya resepi,so aku share resepi.
Cara nak masak lebih kurang macam masak sambal biasa ja..tapi sebab nak feel macam makan masakan thai..kena la letak daun limau purut.

Bahan yang diperlukan :-
Cili blend
Sos tomato
Gula melaka
Bawang besar/bawang holland
Halia
Serai
Daun limau purut(racik halus)
Isi ayam

**isi ayam tu goreng dulu,gaul dengan garam n kunyit. Celup telur gulingkan dalam tepung gandum/tepung jagung,pastu goreng.**

Cara nak masak :-
Panas minyak,tumis bawang besar/bawang holand sekali dengan halia dan serai.

Agak dah naik bau dan layu,masuk cili blend sekali dengan gula melaka.

Api mesti slow.

Tunggu sampai cili pecah minyak.
Dah pecah minyak masuk sikit garam,sos tomato dan masukkan daun limau purut.

Masak sampai daun layu. Tutup api.Siap!!


Letak sambal dalam pinggan,pastu tabur la ayam goreng tu..

Aku saja rajin potong daun bawang n letak bawang goreng.

Kena makan panas-panas baru best.

Selamat menjami selera!



Tips : masak sambal,minyak mesti lebih supaya sambal pecah minyak elok. Api mesti slow sampai habis masak.

Aku suka tumis sambal sekali naik dengan gula melaka,sebab sambal xakan jadi pahit.

Selamat mencuba.

Bye!









For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim