Skip to main content

Movie Review : The Help (2011)

Hye


Dah masuk 3x aku tengok cerita ni. Cerita yang memang menyentuh hati gila-gila.

Cerita ni based on a novel.
Memang berbaloi tengok 3x,3-3x aku menangis oi.
Dia punya part happy tu pun akan buat hang menangis. Part sedih lagi la..

~~~~~~~~
Rating dekat imdb 8/10.
So memang berbaloi tengok.

Tak salah aku,astro pun ada tayang juga.


~~~~
Cerita dia pasal isu perkauman.
Betapa org kulit hitam di aniaya dan di nafikan hak mereka.

Jalan cerita dia berkisar pasal
Hilly y celaka.
Skeeter yang baik hati.
Elizabeth yang penakut.
Celia forte yang lurus bendul.
Aibeelen yang penyedih.
Minny si tukang masak y sempoi.

~~~~~~

Hilly(y ada sepit tepi rambut tu),elizabeth(baju purple),skeeter(baju coklat) --- depa ni kira bff la dari zaman kolej.

Masing-masing dah kawen kecuali skeeter.
Skeeter ni dia teringin nak jadi penulis.
Hilly n elizabeth kawen dgn laki kaya dan selalu la buat perjumpaan persatuan dekat rumah masing-masing.

Minny maid kepada Hilly.
Aibeelen maid kepada Elizabeth.

Kawan-kawan skeeter memang racist tahap totok punya..skeeter dia xracist sbb dia sangat-sangat kagum dekat maid dia,negro y jaga dia selama 29tahun.

So dia memang sangat hormat la dekat maid kawan-kawan dia.

~~~~~
Satu hari,dia diterima kerja dekat 1syarikat news paper sebagai penganti 1column pasal housekeeping.

So dia minta la si Aibeelen ni tolong dia jawab soalan-solan strangers utk dimasukkan dalam column dia.

~~~~~~
Si hilly pula memang biadap gila..dan dia xsuka maid dia guna toilet dalam rumah dia sepanjang bekerja,dia sanggup invest buat toilet asing utk maid dia..

Dia pun hasut elizabeth suruh buat toilet ke aibeelen.

Si Hilly ni cakap,orang kulit hitam bawa penyakit so dia takut kalau share toilet nnt dia n anak-anak dia dapat penyakit.

Padahal,maid tu la y masak ke dia..y mandikan anak dia..y kisahkan anak dia..y cuci rumah dia..

Memang Hilly ni racist tahap celakoi..aku rasa mcm nak masuk dalam tv pijak muka dia kakakakak..

One day,dia pecat Minny sbb Minny guna toilet dia..dan dia sebarkan cerita pasal Minny ni..dia cakap Minny ni kena pecat sebab Minny ni mencuri barang rumah dia.

So xada siapa nak hire si Minny ni..dah la suami si Minny ni jantan xguna.

Makanya,Aibeelen pun tlg carikan Minny keja..Minny pun kerja dengan Celia Forte.


Celia Forte ni musuh kepada Hilly,Hilly xsuka dia sebab dia kawen dengan ex-bf Hilly.

Ex-bf Hilly ni kaya raya gila-gila.
Celia Forte ni jeneh lurus bendul,xpandai kemas rumah,xpandai masak langsung.
Dan dia sangat laaaaaa baik. Tak racist langsung.

Dia suka peluk Minny,suka makan dengan Minny..dan sangat baik la dengan Minny.

So Minny keja dengan dia.

~~~~
Suatu hari,Skeeter nak buat 1buku pasal apa y maid-maid negro ni rasa bila bekerja dengan orang kulit putih.

1st person y setuju nak cerita adalah Aibeelen,kedua Minny.

Skeeter kena cari 14-15 orang maid negro untuk siapkan buku tu.

Last,dia dapat siapkan buku pasal maid ni..dijadikan novel dan diberi tajuk THE HELP.

Dalam tu memang ada cerita pasal majikan maid2 negro ni..

Ada cerita y baik..y jahat..semua lengkap.

~~~~~~

Minny punya cerita pasal Hilly.
Dia pernah balas dendam ke Hilly.
Dia bagi Hilly makan pie y dia buat dari taik dia kahkahkahkahkah..
Hilly ni obses dengan pie coklat dia..

Dan dia tau,kalau Hilly ni baca buku the help tu,hilly ni akan mati-mati cakap buku tu bukan madi-maid dekat Jackson yang tulis. Sebab Hilly ni jeneh jaga air muka dia.

Ada juga cerita pasal majikan yang baik mcm dr.dexon.

Org kulit putih yang sanggup beli tanah y maid dia lalu hari-hari utk ke rumah dia..dia beli sebab tuan tanah tu ugut nak tembak maid dia..

So dia beli sebab nak menyenangkan maid dia datang kerja dan nak pastikan maid dia selamat.

~~~~~~~~

Celia forte akhirnya pandai memasak. Hehehe..

Dan novel the help tu meletop!!!!
Semua orang dekat kawasan jackson tu beli dan baca..

~~~~~~~

Ending dia,sila la tengok sendiri. Hehehe
Aku cerita xfull,skip-skip.

Uoll tengok la..memang best.
Berbaloi tengok walaupun durasi filem ni 2jam lebih. 

Tapi berbaloi. Sedih..happy tahap keluar air mata woooo..


~~~~~

Serius,kena tengok cerita the help ni kalau yang belum tengok.


Bye!








For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi