Skip to main content

#KebunPiyah : Pokok Bendi Sulong Dan Yang Kedua.

Hye


Dah nak masuk 2bulan dah kot aku rasa pokok bendi aku. Sekecil-kecil daun,now dah besar gabak.

Aku memang langsung tak ada ilmu pasal tanam pokok,cuma selalu la baca-baca dekat blog orang,belajar dari org yang terer dalam group tanamsendiri sebab depa xlokek share ilmu.

Tak sangka juga,pokok aku tanam sendiri boleh hidup. Sebab banyak aku men buh ja..buat pala.

Aku niat tanam pokok semua ni sebab nak bantu Eli jimat duit ja..hari-hari belek macam belek anak hahaha..

Taddddaaaaaa!!pokok bendi aku membesar juga.


Dalam 1polistrim,aku letak 2pokok,xsangka pula daun nak jadi besar..pokok 1lagi macam bantut plak hahaha..

Plan nak ubah.
So tanya pandangan orang-orang yang terer dalam group tanamsendiri.

Aku takut nak ubah,sebab takut mati. Aku xmau pokok mati..nanti aku akan sedih berhari-hari hahaha..

Ramai yang tegur daun aku lebar dan besar..
Aku memang siram air beras n buh baja perut ikan n kepala ikan blend.

Dan ramai la bagi pendapat,ada yang suruh ubah..ada yang xbagi ubah takut mati.

Kalau baca komen pak mat tu,dia pun bagi pandangan xyah ubah dan dpt la ilmu baru.

Baru tau kita boleh petik  buang daun kalau pokok dah berbunga..n nak berbuah.
Terima kasih pak mat.

Dan ada juga orang yang tanam 1pasu dua pokok,berbuah elok.

Macam mak ioll,dia suruh juga ubah. Hahaha..
Dia kata nanti kurus macam Adelia.
Hahaha

Makanya,lepas mak sanggup kol suruh ubah pokok bendi tu..aku pun ubah!!!

Tengok-tengok,esok tu pokok jadi mcmni..
Uuuuwwwwwaaaaaaa!
Gelabah gila wei..
Sedih semua cukup hahaha

Laju-laju wasap kak deila,mak dgn Eli
Kahkahkahkah

Hahaha
Boleh tahan juga tahap kebengongan aku..

Aku letak tempat panas kakakaka..
Pastu laju-laju aku p ubah letak tempat teduh.

Baru aku tau,apa saja pokok yang kita ubah masuk tempat baru,kena lex-lex letak dia dekat tempat teduh 3-4hari.

Bila ubah,memang dia kembang elok balik.
Lega wei.

Kalau mati memang sayang la..sebab dah nk bunga..

Cikonet ja..
Hahaha..


Ni pokok yang maintain dalam polistrin..
Elok mcm biasa. Tak terjejas apa walaupun kna pisah dengan member.

Pokok dalam polistrin pun dh ada putik nk bunga..

Lepas ni memang aku beringat la,apa ja pokok yang aku ubah,kena lex-lex dalam kawasan teduh dulu.

Semalam bayam kan letak panas juga,memang nampak la layu juga..ni dh ubah..baru ok.

Fuuuhhhh..
Lega.


Bye.










For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim