Skip to main content

#Kebunpiyah : Kebun Kecil Aku,Jimat. #2

Hye

Dah nak masuk 2bulan++ juga aku bercucuk tanam dekat dalam pasu. Makin hari makin bertambah pokok.hehehe..

Syok duduk dekat kawasan taman kecik ala-ala kampung ni,rasa best.

Baru-baru ni aku ubah kedudukan pasu semua. Buang papan yang xguna. Cangkul rumput..dan pasang net hitam dekat pagar.

Aku plan nak ubah pasu dan susun semula.
Sebelum ni semua pasu aku letak sebelah kawasan pagar,lepas tu anak jiran aku suka kacau tanah dalam pasu n cabut daun kari segala. Meroyan gak la aku geram.

So memang dah niat nak pasang net hitam tu.
Ahad haritu,pinjam kereta SIL,p cari hardware.
Dapat la beli 5meter. Rm2.50 semeter.
Pastu belu cangkul hitam kecik tu Rm10 satu.
Sebelum ni dok guna cangkul jiran selang 2rumah. Ni dah beli,xpayah dah nak pinjam-pinjam.


Pagi Isnin tu awal gila aku bangun,Eli gelak ja sebab dia kata aku semangat.

Semangat la..potong nett hitam tu..pasang segala.
Mula nak pasang net tu dari ikut tinggi pagar,tapi Eli cakap nanti jiran sentap pula.

Malam sebelum pasang tu,aku dah pesan ke akak tu,kalau nak ambil daun kari ka hapa masuk ja melalui pagar depan. Jangan panggil-panggil takut aku tak dengar.

So harap dia xsentap la..walaupun haritu aku membara dekat anak dia hahahaha..

Aku semawa,sebab kalau nak makan sorang pun xhabis..so elok la kongsi bersama.

Siap pasamg net hitam.
Sebelum gunting n pasang net tu,aku cangkul dulu rumput..pastu rasa malas..tiggal buat keja lain..

Kecik gila kawasan aku dok buat kebun kecik ni.sekangkang semut ja.

Aku dok plan kawasan bertanah tu,aku nak letak bata so boleh letak pasu dekat situ..
Tapi tula..dok tangguh-tangguh.

Sambil ubah kedudukan pasu,belek-belek pokok..cakap2 sikit hahaha..
Saiko2..

Sejak aku ubah bendi ni ke tempat yang terima byk cahaya matahari,cepat gila besar.
Aku boleh kata hari-hari siram dengan air basuhan beras,air basuhan ikan..
Siram 2x sehari.

Besi hitam tengah antara pokok tu aku saja pacak.xtau apa motif aku pacak hahaha..nanti nak cabut blik sbb nampak macam sempit plak.

Settle rerumput semua.
Aku syukur sujud gak la sebab taman ni xda kucing datang berak dalam pasu ka hapa..semua kucing bertuan yang cerdik.

Orang bodo ja yang bela kucig biar kucingberak ke rumah jiran.puuihhh.

~~~~~~~~~

Kesum pun dah merimbun banding masa mula beli dulu..

Ni time baru beli n pindahkan dari polibag ke pasu. Sekejap ja dia tumbuh..laju juga..


Orang kata nak bagi merimbun kena rajin siram dengan air basuhan beras or air ikan.
So aku follow..aku siram sama dengan bendi tu..

Memang naik merimbun. Sebelum ni aku letak tempat redup..kira kesum ni dapat cahaya matahri dalam 4-5jam juga la..

Sekarang letak dekat tempat xredup..xtau ok ka x..kalau xok nanti kena ubah tempat redup balik.

Pokok cili yang aku ambil dekat rumah MIL dah aku kerat buang.
Kalau x ada 2pokok,dedua pokok jadi macam rosak daun dia..daun krekot n belalang dok mai makan..tumbuh pucuk baru ja,belalang makan..stress aku tgk..

Last aku potong.tinggal macamni ja..
Tu pun slow ya rabbi nk tumbuh pucuk baru..

Sayang gila rasa sbb MIL jaga elok. Masa aku ambil siap dah ada cili..


Try jaga balik tengok,harap kalau tumbuh daun lepas ni dah xkrekot la..


Baru aku tau, orang panggil pegaga ni ,pegaga jepun,biasanya guna utk jadikan hiasan...ntah la..aku pun xsure..
Kalau nak banding dengan pegaga kampung,memang sedap lagi pegaga kampung.
Pegaga ni pahit dia kuat sikit.

Ni pun bercambah banyak dh ni..harap dapat la penuh permukaan baldi bulat ni..

Pegaga ni pun aku kerap ubah,Eli kata aku macam mak kucing..sat2 ubah p situ..sat2 ubah p sini hehehe..

Sekarang aku letak dekat tempat yang kena direct cahaya matahari..xtau la betul ke x..sebab ada yang kata elok tempat redup..aku pun konpius..so aku hentam jala..nanti xpuas hati,aku ubah lagi..gittewwww..


Anak kangkung.
Dah makin naik,ni hari ke 5-6..
Mula aku tabur dalam bekas polistrin macam bekas bendi tu..pastu macam xpuas hati,esok tu aku tuang tanah yang ada biji benih tu dalam pasu lebih yang aku beli mula haritu..

Lepas tuang dalam pasu,rasa menyesal gila..takut xtumbuh..rasa macam nak tabur lain tau time tu..

Tapi xjadi..aku saja biar tengok..if xtumbuh memang aku nk tabur balik biji benih dia..
Sekali balik dari rumah SIL,tengok dah tumbuh..
Gilaaaaaa...syok ok.

Tanya En.Iskandar,dia kata dah boleh dedahkan kepada cahaya matahari.

Bayam aku slow gila tumbuh..baru kemarin aku dedahkan dekat direct cahaya matahari..patutnya masa daun dah naik 2 tu dh boleh ltk dkt cahaya matahari.

Now baru nak naik daun ke 4.


Yang hijau tu pula,kailan.
Kailan ni hari ke 5-6 juga..baru kemarin gak aku dedahkan dekat panas.



Aku bab time bila nak dedahkan anak pokok ke panas ni memang konpius,berhari2 wei aku google..last jumpa juga..

Legaaaa..
Jumpa akhirnya.
So lepas ni tau dah..kalau naik ja dua daun n terbuka elok,maka haruslah bagi duduk bawah cahaya matahari.

Boleh klik link ni untuk baca full entry dia..dia ajar step by step cara nak semai.
Untuk orang noob macam aku memang sesuai.


Hoi,panjang gila entry aku hahaha

Bye.














For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di