Skip to main content

#KebunPiyah : Kebun Kecil Aku, Jimat #3

Hye

Bertambah lagi koleksi kebun aku. Syoookkkkkkkkk!!!

Weekend haritu,heret Eli dengan Adelia p nursery dekat Banting ni. Aku dah jadi customer tetap cina tu dah hahaha.. Walau pun cina tu xramah sangat..tapi ok la sebab murah.


Hasil dari p nursery.
Total beli barang -barang ni Rm48.

Dapat la :-
6bag tanah campur Rm10
8bag tanah hitam Rm10
1bag tanah organik Rm12
Polibag saiz sederhana besar Rm3
Polibag saiz sederhana kecik Rm3
Baja pokok Rm3
Biji benih kobis Rm1
Biji benih bunga kobis Rm1
Sepokok limau nipis Rm5

Balik dengan hati gumbira hahahaha..


~~~~~~

Tanah ni siap baja dah.
Rm12

Tanah ni tanah campur..ada sabut kelapa sekali.
Kalau nak tanam kesum guna tanah ni cina tu kata elok,sebab tanah dia xjadi keras..n boleh simpan air.

Sebungkus seringgit.
Sesuai la nak cuba-cuba tanam.
Biji benih ada 10biji kot tiap bungkus.
Padan la dengan harga.

Saiz polibag ni rupanya banyak gila.
Ada yang sebesar-besar alam..
Ada yang kecik comel ja..

Rambang mata aku nak pilih hahaha..
Aku ambil saiz ni ja.

Dia kira timbang.
Rm3 = 200-300gram.

Dapat la yang saiz belah kiri tu 10pcs.
Yang kanan tu dapat 5pcs.

Tanah campur dengan tanah hitam saja ambil lebih, tumpang ada kereta..kalau x asyik dok delay ja nak ubah anak kailan.

Sepokok Rm5.
Ini ja pokok yang habis elok pun
Ada 2biji buah.

Dah ubah masuk polibag besar tu..
Nak bagi padat tanah memang makan modai gak la..hahaha

Ubah pastu terus letak baja.
Harap hidup subur la.
Amin.

Dekat sebulan dah ubah masuk pasu..ni kali ke-2 tumbuh tunas baru. Cuma pokok ja xbesar-besar.

Bila time-time pucuk baru macamni,memang kena jaga gila-gila. Lambat seminit habis..

Sama macam pokok kari ni..tengah tumbuh daun baru..pun kena sentiasa belek..

Telur rama-rama.
Dia memang suka la kalau ada daun baru.
10biji aku dapat letupkan.
Puas hati aku.

~~~~~~~~~

Sekarang still aku tengah tunggu bayam besar,tomato besar..terung besar..rasa lambat gila masa berjalan huhuhu..

Pokok kacang panjang renek pun dah nak keluar daun ke-3..cepat plak..kacang kelisa tanam haritu 5biji benih,naik 1ja..

Serius,kalau ada doremon kan best,boleh cepatkan masa hahaha..

Bubbbyeeeeeee...








Bubyeeee!













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi