Skip to main content

#KebunPiyah : Benih Roselle,Pegaga Kampung,Kacang Kelisa Dan Kacang panjang Renek.

Hye

Baru-baru ni jiran selang sebuah rumah bagi biji benih free lepas aku bagi kucai dengan biji benih roselle.



Jiran bagi benih kacang panjang yang pokok bukan style menjalar dengan benih kacang kelisa a.k.a kacang botol.

Lupa dah aku apa nama jiran tu hahaha..dok panggil kak ja..dia bagi juga pokok pegaga kampung lepas aku kata,aku dok cari pegaga kampung.


Terus laju-laju aku tanam.
Harap hidup la..

Pegaga kampung ni bau pun sedap banding pegaga Jepun aku tanam sebelum ni..

Pegaga Jepun yang aku tanam,dah nk penuh bekas dah,tpi semalam aku cabut buang,sebab xboleh buat makan,nak bagi jiran,depa pun xmau..

Sebab memang pahit bila makan,depa dok kata buat perhiasan ja..

Aku cabut sekali akar-akar dia,terus ganti dengan pegaga kampung ni.


Benih-benih ni pun dah selamat aku semai dalam polibag. Terus semai dalam polibag sebab malas dah nak ubah-ubah.

Dapat-dapat biji benih,terus aku rendam dalam air suam..biar ja..esok pagi tu baru semai.

Masuk hari ke-3 dah tumbuh anak dia..
1polibag aku letak 2biji.

Ni aku snap time pagi,mai malam dah naik terpacak wei,cuma belum keluar daun ja. Laju betei.

Benih kacang kelisa tu,1polibag 3biji. Kacang kelisa ni nanti nak ubah masuk bekas cat yang pokok cili tu.

Pokok cili mak mentua ioll tu memang mati. Xada rezeki. Nanti nak tanam lain.

Kacang kelisa ja xnaik-naik lagi anak pokok,kena tunggu lagi..sebab dari pembacaan aku,anak benih dia makan masa juga dari 3-7hari.

~~~~~~

Ni benih roselle,kak deila bagi time dia datang rumah hantar Neem oil.

Neem oil tu aku cari dekat Econsave Banting nan ado,so kak deila tolong beli.

Terima kasih kak.


Kucai yang cepat betul naik,harvest harini,esok lusa dah panjang balik..memang galak gila tumbuh.

Aku kerat-kerat,ambil sikit untuk makan yang lain-lain sedekah ke jiran.

Jiran sebelah rumah aku ni xsuka tanam pokok sebab dia takut cacing..hahaha.. So bagi kucai ja..

Kakak yang selang serumah tu,memang suka tanam2 juga..aku share sikit benih roselle tu n kucai dengan dia.

Bagi juga kucai ke bini kawan Eli sikit,esok tu,bini kawan Eli balas balik dengan karipap n donut.

Hehehe.. Seronok wei..

~~~~~~

Pagi dengan Petang-petang memang hadap pokok jala..
Walau masih dok tunggu pokok lain keluarkan hasil.

Tapi rasa seronok,semangat gila kot.



Bye!














For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim