Skip to main content

#KebunPiyah : 6Jenis Biji Benih Dari Blog Tanamsendiri.com

Hye

Serius,memang ketagih oi bercucuk tanam.hahaha..nak-nak pula bila tanam naik elok..memang ketagih la..


So aku beranikan diri nak tanam dari anak benih sama macam bendi yang aku tanam tu.


Aku pun PM encik Iskandar,sebelum ni aku ada cakap nak p terus ke semenyih ambl anak pokok..tapi xsempat..

Tu yang aku plan nak beli biji benih ja..pos..senang.

Unuk senarai biji benih,boleh refer dekat blog tanamsendiri.com dulu.

Encik iskandar ada buat set-set.
Tapi boleh juga beli satu-satu jenis.
Semua list biji benih aku memang refer dekat blog tanam sendiri.com

Aku pesan 6jenis.
Setiap pek Rm2.


Cas postage Rm10. Cas ni include dengan tenaga dan masa encik iskandar tau. Bukan semata2 cas untuk biji benih saja.

Total aku bayar Rm22 untuk 6jenis biji benih dan cas postage semua.

Dan encik iskandar ni sangat la xkerek,aku tanya sekali pasal pokok bendi aku..sebab nampak macam slow ja pertumbuhan dia..

Sepokok tu nampak macam nak mati ja..
Huhuhu


Makanya,petang tu aku ubah letak dekat tengah panas,bersama-sama dengan pokok kari semua.



Dah 4hari terdedah tengah panas,aku tengok daun baru pun tumbuh.pokok dedua jadi segar.

Lega.
Xsabar ni nak tunggu ada bendi


~~~~~~~~~~

 Dah sampai biji benih yang aku order.
Encik iskandar bagi free benih kailan.
So jadi banyak benih kailan aku.
Tapi berlainan jenis.

Terung panjang
Timun mini
Kailan
Salad lionhead(aku request nk salad y org mkn dengan laksa tu haha)
Kangkung
Kailan

Dan aku pun dah rendam biji benih,esok boleh start semai. Kali ni nak semai dalam poli bag dulu,pastu baru ubah ke pasu.

Sebelum ni aku semai dalam botol,malas plak nak kerat botol satu-satu hewhewhewhew.

Semoga hidup la semaian kali ni.amin.

Cara semai semua boleh refer dekat blog tanamsendiri.com juga,klik ja dekat list biji benih yang kita beli tu..ada siap dah cara nak semai dari A to Z.

Ok
Bye.












.For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..