Skip to main content

Budak Perempuan Meninggal Dunia Akibat HFMD.

Hye

http://www.thestar.com.my/News/Nation/2015/04/13/Girl-dies-HFM

JOHOR BARU: A Year One girl from SJK© Chien Chi in Plentong here has died, believed to be from hand, foot and mouth disease.

It was learnt that the girl was sent to Hospital Sultan Ismail here on Friday, but died the next day.

It is said that her sister, a Year Five at the same school, had also contracted the disease, but the source has yet to be confirmed.

Kampung Baru Plentong village head Chan San San said Health Department personnel screened some 2,300 students at the school on Monday.

She added that the Johor MCA crisis relief management squad and a non-governmental organisation would be sending volunteers to the school to conduct clean-up works 2pm Monday.

When contacted, state environment and health exco member Datuk Ayub Rahmat said they were looking into the matter.

*Sumber dari thestar online.*

~~~~~~~~


Fuck HFMD..baru tau ada juga budak yang kena sampai kuku pun luruh...Adelia xsampai tahap kuku luruh lagi la walau dah kena 2x. Alhamdulillah.

Adelia kena dah 2x,laju2 ambil ubat dan pantau dekat rumah ja.. Dedua kali Adelia kena sebab berjangkit dari budak lain. Sian anak aku,sbb tjumpa manusia bodo y xtau nak kuarantin anak bila anak sakit.

Penyakit ni yang jadi teruk bila anak xnak makan n minum sebab ulser jdi banyak dalam mulut..kalau dehydrated memang boleh bawa maut.

Adelia masa kena,demam waktu malam, badan n kaki panas,jelum pun xkebah..pastu pagi esok tu,dalam kulit kaki dia naik macam biji2 campak..kecik2 ja biji2 tu naik..tp naik dalam kulit..pegang pun xrasa..

So laju2 la bawa anak kalau nampak pelik dari biasa,jgn tggu berhari2..

Klu anak jdi HFMD ni beli krim moogoo,ni antara krim terbaik la..aku guna krim ni masa second time Adelia kena.

Masa 1st Adelia kena,memang gelabah wei..menangis kot tengok dia tergaru2..sakit bila kencing..pakai krim doktor bagi utk keringkan biji2 air tu pun xjadi apa..

Bila kali kedua kena,aku dh steady sikit dengan apak dia..time kena tu dekat Johor,kebetulan aku ikut apak dia p niaga dekat sana.

Time ni terus cari klinik pakar kanak-kanak untuk ambl ubat pastu terus gerak balik Sepang.

Dalam mulut Adelia ulser penuh..bawah lidah segala..bintik2 dekat kaki smua keluar dah..

Selamat la tergerak hati nak pakaikan dia krim moogoo. Memang cepat sangat berkesan walau pun mahal gila krim moogoo tu.

Entry pasal 1st time Adelia kena : http://www.sweetlikekisses.com/2013/05/adelia-dijangkiti-hfmd.html


Pada siapa yang anak berjangkit,kalau xyakin nak pantau sendiri,laju2 warded anak. Jangan biar. HFMD ni ambil masa dekat 1minggu juga untuk sembuh.

Dan bila anak HFMD,tolong la kuarantin anak anda.terima kasih.


Bye.







For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim