Skip to main content

Resepi Simple Ayam Goreng KFC Untuk Kanak-Kanak

Hye


Ni resepi paling simple sekali aku guna untuk goreng ayam ala KFC. Resepi ni sesuai untuk kanak-kanak. Sebab Adelia suka makan.

Ni versi golek 2x dalam tepung dan 2x dalam telur. Goreng tepung ala kfc ni macam2 versi aku pnh buat.

Sedap makan saja cicah sos,sedap juga makan dengan nasi goreng, makan dengan nasi lemak,sambal kosong dan juga kangkung rebus macam entry ni (resepi nasi lemak,ayam goreng tepung dan kangkung rebus) .



Resepi ayam goreng KFC untuk kanak-kanak :-

Ayam
Telur
Tepung gandum
Serbuk kunyit
Garam


1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit.
2. Golek ayam dalam telur.
3. Golek ayam dalam tepung gandum.
4. Golek ayam dalam telur semula. (Wajib ikut step ke 4 ni)
5. Golek ayam dalam tepung semula.

6. Panas minyak kaw-kaw.
7. Masukkan ayam bersalut tadi dalam minyak yang panas,terus slow api. Api kena tahap sederhana slow.

8. Goreng sampai kekuningan dan bunyi air ayam dah xada.

Siap.


Tips :-

Api memang kena slow time ayam dah masuk dalam kuali. Jgn api sederhana kuat sebab takut tepung ja y masak,ayam xmasak.

Api slow jangan slow sangat plak takut ayam makan minyak. Gittewww.

Nak tau ayam dah masak,biar keluar darah dari tulang dan bunyi air ayam keluar tu berkurangan.

Time salut ayam tu,panaskan api siap2..settle salut terus masuk dalam kuali panas tu. So tepung xla serap air ayam.

Kalau nak rasa spicy dan berempah, boleh masukkan serbuk cili atau gaul ayam dengan garam dan serbuk kari daging.


Selamat mencuba!




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi