Skip to main content

Resepi Sambal Udang Dengan Daun Kunyit.

Hye

Minggu lepas Eli berniaga dekat Kuantan,nak xnak aku terpaksa tidur rumah SIL dekat Salak Tinggi.

Buka peti ais tengok ada udang. Udang galah kot tapi saiz kecik. Katanya officemate dia bagi. Aku dah terliur dah tengok. Hahahaha..

So esok tu,aku dengan rela hati nak masak. aku memang obses dengan udang dan ketam. Cuma ketam dah jarang makan sejak kes aku kena kencing kotor tu. Dan aku juga obses pada sambal tumis dan makanan -makanan pedas.


Sambal udang dengan daun kunyit. Jom cikidout resepi.

Cili kering (rendam air panas dan blend)
labu Bawang besar (blend)
Bawang putih (blend)
Ikan bilis (blend/tumbuk lumat)
Gula melaka
Garam
Asam keping
Daun kunyit (potong)
Udang
Minyak masak.

*kena agak la sendiri bahan banyak mana,aku jenis agak. SIL jenis dah blend siap2 cabai dgn bawang. Gula melaka aku letak dalam 1inci lebih sikit,ikan bilis aku letak dalam 1sudu besar,tumbuk lumat2 letak air sikit,asam letak sekeping ja*


Cara nak masak :-

Masak sambal,minyak kena banyak,api dari awal sampai akhir mesti api kecik.

Minyak dalam 1senduk+-..tumis cili blend,masuk sekali asam keping dengan gula melaka. Biar sampai gula larut dan cili pecah minyak.

Bila cili dah pecah minyak,masuk ikan bilis yang dicampur dengan air tu..tunggu sampai pecah minyak sekali lagi dan sambal mendidih.

Masuk garam,daun kunyit dan udang. Gaul mesra sampai udang masak. Siap!


Senang ja kan?.. aku sekarang memang masak sambal style ni..aku jenis tumis cili blend sekali dgn gula melaka dan asam keping. Xkisah la sambai apa sekali pun.. Memang mcmni la cara aku.


Eli pun suka sebab sambal aku jadi. Dekat 3tahun++ aku belajar masak sambal. Ni la sambal yang betul2 eli suka makan.

Itupun resepi aku dapat dari facebook,start dari tu memang ni la resepi aku guna kalau buat sambal tumis.

SIL pun makan cakap ok,lega i nok. Ketaq kot masak dekat orang. Aku sampai sekarang ketaq tiap kali masak dekat Eli.


So selamat mencuba!


For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim