Skip to main content

Resepi Nasi Daging Dan Air Asam Utara.

Hye


Menu harini. Sesaja rajin nak masak nasi daging. Dah lama juga aku xmakan nasi daging,last masak time dekat rumah lama.


So harini aku buat nasi daging,air asam,acar timun ja. Goreng papadom.


Nasi daging.
Daging rebus.
Papadom.
Acar timun.
Air asam.
Sup daging.


Resepi nasi daging aku guna resepi paling simple. Ala-ala macam nak buat gulai.

Resepi nasi daging :-

Daging
Beras
Serbuk kurma
Serbuk kari
Bawang putih*tumbuk lumat*
Bawang merah*tumbuk lumat*
Halia *tumbuk lumat*
Serai*ketuk*
Bawang merah*racik halus*
Bawang putih *racik halus*
Halia*racik halus*
4beradik sup
Air daging
Garam
Gula
Minyak masak
Minyak sapi



Cara nak masak :-

Rebus daging sampai empuk dan ketepikan.

Panaskan minyak masak dengan minyak sapi,tumis bahan yang diracik halus sekali dengan 4beradik sup. Tumis sampai naik bau dan garing.

Masuk rempah yang dibancuh dengan bahan yang ditumbuk lumat tadi.

Biar sampai rempah pecah minyak. Dah pecah minyak boleh masuk daging dan beras. Kacau hingga rata. Masuk air daging.

Masukkan dalam rice cooker,masak macam biasa.



Nasi yang dah siap masak.
~~~~~~~~~~~~~~


Kalau nasi daging,mesti sedap kalau lawan dengan air asam. Ye dak?..ni air asam versi mudah.



Resepi air asam :-

Cabai hidup merah
Cabai melaka
Air asam jawa
Limau nipis
Belacan
Bawang besar
Tomato
Gula
Garam


Cara nak buat air asam guna lesung batu :-

Tumbuk cabai hidup,cabai melaka sekali dengan belacan,garam dan gula. Tumbuk lumat.

Dah lumat,perah air asam jawa. Jangan cair sangat,jgn likat sangat.

Masukkan dalam mangkuk,masukkan tomato yang dipotong dadu dan bawang besar yang dipotong dadu.

Perah limau nipis sikit. Siap.


Kalau buat air asam guna blender :-

Masuk semua bahan kecuali air asam jawa,bawang besar dan limau nipis. Blend tanpa air,sebab tomato akan kluarkan air.

Dah siap blend,boleh masukkan dalam mangkuk. Masukkan bawang besar yang di potong dadu dgn tomato yang dipotong dadu. Perah limau nipis dan masukkan air asam jawa.

Siap!


 Acar timun ni lagi senang. Sagat timun nipis2,potong cabai hidup merah.

Masukkan dalam mangkuk,tuang cuka makan,gula dan garam. Gaul mesra. Masukkan dalam petiais sekejap.

Pastu boleh terus makan.



Daging rebus yang dimasak sekali dengan nasi. Nampak kering sikit. Sup daging yang xdimasukkan sekali nasi boleh guna sebagai sup.

Justcpanaskan,tambah garam dan letak daun sup dengan bawang goreng. Settle.



Aku masak xada sukatan. Masak ikut lidah dan agak sendiri. Gittewww..


So selamat mencuba!




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..