Skip to main content

Nasi Lemak Ayam Goreng Tepung & Kangkung Celur.

Hye

Ini menu semalam. Saja terlebih rajin..maka jadilah nasi lemak ayam goreng tepung.


Aku pernah makan nasi kukus macam gini dalam 2x gitu...haritu keluar makan tgk ada menu ni..bila makan rasa mcm mana ntah,sedap tapi ayam kecik hahaha..


Maka aku saja masak sebab rasa xpuas makan dekat kedai. Tapi nasi tu aku buat nasi lemak..xpandai nak kukus..



Ayam tu patutnya ketuk2 dulu baru best..ni sebab xketuk rasa isi tebal. Selamat masak cukup elok.. Eli dia xsuka kalau ayam masak xbetul2 masak..dia geli. Lagipun memang xbagus kalau ayam masak tak well done..boleh sakit perut..

Ayam ni aku gaul garam kunyit,perap jap 2-3jam sebab nk goreng bila eli ready nak makan nasi..pastu pecah telur dalam bekas ayam tu gak..panas api kaw2 sampai berasap belanga..hahaha


Golek2 ayam dalam tepung gandum,kalau ada tepung beras lagi best..pastu slow api dari kuat ke sederhana kecik..masuk ayam.

Api mmg xboleh kuat la..kena adjust jadi kecik sederhana..pastu biar ja sampai ayam masak..kaleh2 ayam tu utk semua bahagian masak n tukar kaler gold2..selagi dok dgr air ayam keluar,selagi tu ayam belum masak sepenuhnya..



Bahan-bahan yang aku buat untuk taruk atas nasi lemak. Ikutkan banyak ni..macam eli timun tu dia xsentuh pun..sebab dia kata macam xkena ja sebab dh ada kangkung..

Tapi bini eli lain..hahahahaha..semua pun taruk atas nasi..dah ada kangkung pun timun nak juga.. Kacang tanah aku goreng dalam minyak..nak sangai lambat..


Ikan bilis aku suka yang jenis kecik2..tapi cari xjumpa plak..ada besar2 ja..besar2 ni kena goreng betul2 garing baru best..kalau x cepat lemau.,


Kangkung tu celur dalam air panas ja..settle..masa celur tu masuk garam sikit..



Sambal aku buat sambal ikan bilis kosong ja..blend ikan bilis,bwg besar 1labu,bwg putih 3ulas,cabai kering 10bji.

Tumis dalam 1senduk minyak masak,slow api terus masuk gula melaka dalam besar 1ibu jari,masuk garam n gula putih sikit,asam keping. Biar sampai cabai pecah minyak n kering sikit.. Siap!

Nasi aku style buat simple punya.. Masuk santan sikit..air..pastu ketuk serai..masuk garam gula. Masak nasi mc biasa. Settle.




Tamat.


Habis diet aku kelaut hahahaha



Bye.


For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim