Skip to main content

Cukup Sebulan Adelia Stop Susu Formula. bye.

Hye


Dah genap sebulan Adelia stop susu formula. Alhamdulillah. Lega ya amat. Sebab sejak stop susu formula,memang Adelia selera nal makan real food. Tak macam dulu,jenuh paksa dia makan... sebab dulu sehari 6-7botol susu formula dia minum..


Mula macam nak give up juga ... lama-lama masuk minggu ke dua macam tu dia dah steady... Susu formula aku ganti dengan susu fresh milk..2minggu awal tu sekali kala dia minum dalam botol..time ni still sehari 1-2 botol susu formula.. masuk minggu ke 3 gitu,dia langsung xminum susu formula..terus aku ganti sepenuhnya dengan fresh milk..


Sehari fresh milk dia minum dalam 3oz ke 6oz macam tu... minum dalam kotak atau dalam gelas kecik.


Kalau dulu,time nak hangout ke mana-mana memang kena usung la bekas susu,botol dengan air panas,now lega..xpayah usung..HAHAHAHA... bagi fresh milk ja..


Selera makan memang A++++ walau ada hari dia macam memilih gila makanan...tapi still makan banyak.. dulu nasi cukup susah nak habis.. sekarang suap ikan dengan nasi..suap nasi dengan ayam..licin weii sepinggan..dalam 10-12 mulut tu sekali makan..banding masa dia minum susu formula..nak cecah 2mulut pun xmampu..

stress aku time tu...


Memang banyak la beza sebelum dan selepas ni... sekarang ni suap ja apa makanan pun meamng dia makan... cuma sayur tu agak memilih...kalau mai mood dia nak makan "pokok" baru dia makan... so far ikan ayam semua dia dah makan...sebelum ni dia cuma nak makan nasi dengan telur ja semata-mata..


Memang kena cekal la kalau nak anak stop susu formula...Susu fresh lagi bagus dari susu tepung...nak lagi bagus susu kambing fresh atau susu almond..


Rutinpun dah berubah,kalau masa dia minum susu formula..pagi2 pun aku kna bangun bancuh susu...walaupun siang tu dah 6-7botol dia minum..lapar la kan sbb solid food xmakan..

Sekarang,aku dah xpayah bangun tengah2 pagi buta dah..dia akan minum segelas kecik susu fresh..pastu tidor..nanti pukul 7pgi dia akn bangun minta air kosong.. Pkul 10-11 baru minum sus fresh plak..dia akan breakfast..pastu lunch..dinner...suka gillaaaa


settle dah 1part... lepas ni aku nk gigih ajar dia untuk stop hisap jari dengan potty train dia..harap mudah semuanya.





BYE




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..