Skip to main content

Bolognese Meatball Sauce & Chicken Grill.

Hye

Haritu aku lidah rasa nak jadi omputh,makanya masak la 2dish makanan orang putih..pln nak buat 3dish..tapi last minit baru perasan yang mayo nan ado utk buat coslow.. Potong sikit selera..

Dish pertama : bolognese meatball sauce.

Bawang besar
Bawang putih
Olive oil (pure)
Papa alfredo (traditional flavor)
Mushroom
Meatball
Daging kisar
Sos tomato+sos cili+air
Oregano kering
Daun pasley kering


Antara bahan yang aku guna..aku dengan eli suka guna bawang besar ni dari bawang holland sbb bawang ni manis..

Dalam bekas kecik tu sos cili+sos tomato+air..biasanya kalau aku dengan eli letak meatball,daging kisar tu kami letak sikit ja..

Dalam banyak2 brand sos utk pasta,kami suka brand papa alfredo ni..sedap gilaaaa...

Cara nak masak senang ja..

1. Masuk minyak,masukkan daging kisar degan meatball bila minyak dah panas.

2. Masuk bawang bila air daging dah betul2 kering.

3. Masuk sauce papa alfredo dengan campuran sos cili n tomato n mushroom.

4. Gaul mesra dan masukkn sedikit pasley kering dan oregano.

5. Perasakan dengan garam gula. Masak sampai mendidih..kalau nk cair sikit tambah air .

6. Siap!



Tabur la pasley kering atas dia bila dah siap. Aku buat pekat2 cair sikit..


Rebus pasta..tos n letak tepi.giteeewwww..

Dish kedua : chicken grill & mushroom sauce.

Dada ayam
Oregano kering
Pasley kering
Serbuk lada hitam
Garam


Dada ayam tu kena ketuk2 dulu bagi dia leper sikit..

Lepas ketuk boleh gaul dengan garam n serbuk lada hitam.

Pastu tabur ja oregano dengan pasley tu dekat atas. Perap lama2..aku perap 2jam..

Kalu nak lagi best,perah lemon or limau nipis,gaul dengan bawang putih juga..

Aku mula goreng dulu sikit..
Pastu masuk dalam oven 15minit.


Tada!!!
Siap.

Pastu aku buat mushroom sauce.

Mushroom
Serbuk lada hitam
Instant chicken gravy mix knorr
Fresh milk

Bancuh instant chicken gravy knor dengan air yang tengah mendidih,buka api perlahan ja.

Dah sebati gravy  tu,masukkan mushroom n serbuk lada hitam.
Agak dah masak mushroom masukkn fresh milk sedikit.

Siap!


Licin eli makan.
Sukkkkaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!


Bye.
















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim