Skip to main content

Resepi Untuk Kanak-Kanak (Homemade) : Salmon Tempura a.k.a Salmon Goreng Tepung.

Hye,


Ni cara aku buat Ikan Salmon goreng tepung untuk Adelia.. resepi senang dan xmenyusahkan langsung.. seminit ja siap dan dah boleh makan..


Bahan-bahan yang kena ada :-

Olive oil (Pure olive -sebab aku guna untuk mengoreng)
Isi Ikan Salmon keping (Potong nipis atau potong tebal)
Blackseed (Habbatusauda')
Telur 1biji
Tepung Gandum tanpa peluntur(aku guna cap Ros) /Rolled Oat tanpa proses GMO /Organik (Blend halus)
Garam Himalaya



Kenapa aku guna bahan-bahan di atas?

Olive Oil - bagus utk otak anak sebab ada kandungan omega 3,antikanser,membantu pertumbuhan tulang anak,Vit E n etc.

Ikan Salmon - Omega 3,kaya dgn sumber protein,Vit D,bagus untuk mata n etc

Blackseed -  Boleh elakkan anak kena alergik, bagus untu imun badan anak.

TelurBoleh baca dekat sini (Klik)

Rolled Oat - Anti kanser,banyak vitamin dan elak sembelit.

Secubit kecil Garam himalaya - Tak ada bahan peluntur n etc.



Cara nak masak :-

Telur +blackseed+garam himalaya, pukul telur yang dah kita masuk bahan2 lain tu macam nak buat telur dadar. Letak tepi.


Isi ikan salmon aku akan basuh guna air asam jawa atau kadang-kadang aku bilas / rendam sekejap dengan cuka apple untuk bunag bau hanyir ikan tu. Potong nipis atau tebal terpulang,kalau nak dia jadi crunchy potong nipis dan sila makesure 100% yang tulang ikan dah xada..jangan dok gopoh..


Celup ikan dalam telur yangkita dah pukul tadi, guling atas tepung gandum/rolled oat. Guling dalam tepung tak payah tebal-tebal..just nipis2 janji semua bahagian tersalut dengan tepung.

Panaskan minyak olive oil, minyak xyah banyak-banyak, dalam 2sudu besar ke 3sudu besar dah cukup sebab ikan salmon ni nanti dia keluarkan minyak dia sendiri.


Dah betul-betul panas,slowkan api,masuk ikan yang dah kita gling-gulingkan dalam tepung. Bila dah masukkan ikan,pelan2 besarkan api,tapi jgn besar sangat sebab takut hangit, n jangan terlalu slow api takut nanti tepung makan minyak.. Pandai-pandai agak.


Dalam 2-3minit biasanya dah masak ikan n tepung. Boleh la hidang dekat anak.


senangkan??seminit ja wei..hehehe




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ini Cendawan dengan Bayam hijau tempura,resepi macam dekat atas,cuma xada blackseed ja..


Kalau salmon tu nak ganti dengan ayam or sayur or kentang pun boleh..cara sama ja aku ikut..cuma lain bahan mentah,lain sukatan minyak. Ayam seeloknya biar goreng minyak banyak.. sayur pun sama.


Spoil gak bila xada handphone,xboleh nak snap gambar.huhuhuhu..



Ni gambar aku masak untuk aku dan Adelia.  Homemade Chicken popcorn. Aku punya aku makan dengan tortilla..Adelia makan kosong gitu ja.


Time ni aku xletak blackseed..
kalau letak blackseed nanti bila kita golek ayam dalam telur,blackseed tu akan melekat dekat ayam juga...


nampak?
isi lembut n luar ada crunchy2

ini ubi kentang..
celup gak dalam tepung gandum.

Selamat mencuba!











 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi