Skip to main content

Nasi Lemak Kuning Dan Sambal Tumis Ikan Masin.

Hye,



ni cara buat nasi lemak kuning versi senang mudah dan pantas.
kalau nak tengok video boleh tengok dekat instagram aku atau guna hashtag
#safiyyahosmanmasak


ni bahan yang kena ada + serbuk kunyit.


cara dia,basuh bersih beras,biarkan air ada sikit dalam periuk pastu masuk ja semua bahan dalam pinggan ni .
terus letak atas api.

santan +air tu ampa sukat la bagi elok2 masak nasi.



~~~~~~~~~~~~~~~~

Nasi lemak kuning ni kalau dekat parit buntar,depa makan dgn sambal ikan bilis n telur mata goreng.
macam aku,aku makan dengan sambal ikan masin.


nasi lemak kuning
ayam goreng
sambal ikan masin
telur rebus
timun
kacang goreng.

Eli makan bertambah.hiks!
i like!!


~~~~~~~~~~~~~

sambal ikan masin pun senang ja nak buat.

bahan yang kena ada.


cara nak masak sambal ni..

minyak dalam 1senduk..
minyak panas,terus tumis bahan blend,buka api paling kecik..
terus masuk gula melaka,gula putih dgn garam dan juga asam keping.
tunggu gula garam larut dan bahan blend pecah minyak.
*selalu kacau k takut hangit,makesure api paling kecik*


dah pecah minyak dan gula garam pun dah larut,masuk ikan bilis tu..
ikan bilis tu aku blend kasar.
masak sampai ikan bilis mesra dengan kuah sambal tadi..
agak dah pekat sikit,masuk ikan masin yang dah siap digoreng.


siap!!!


xhabis kalu ,simpan untuk esok,perangat balik..
perhhh!lagi sedap woooo..



Aku memang sampai bila-bila kot akan masak sambal macam gini,sebab kalau aku tggu sambal tu masak dulu kendian baru buh gula garam,ssambal aku jadi pahit..

TAPI,
bila aku tumis n tunggu sambai pecah minyak sama2 dgn gula garam,sambai aku jadi sedap!xpahit..
makanya..sampai ke tua la aku masak sambal style gini.


Eli pun suka..



dekat 4tahun,baru sambai rasa macam sampai makcik2 ..
sukkkkkkkkkkkaaaaaa!!




Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim