Skip to main content

Moi Sup Ayam Dan Cili Kicap.

Hye,



Moi sup ayam atau orang panggil bubur nasi..tapi orang kedah panggil moi.
dah tak tau nak masak apa sebenarnya..

maka,nak senang nk mudah..
masak moi ja..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Moi sup adalah makanan paling senang gila kot.
pejam mata boleh siap..
hewhewhewhew


resepi moi sup aku simple ja.
aku tumis darat.
tau ka tumis darat tu apa?
hahahaha


tumis darat tu tumis lepas dah siap masak.
goreng bawang putih,bawang merah,minyak panas2 pastu masuk dalam makanan yang dah masak..
selalu orang buat time masak gulai/kari atau sup2..
nanti jadi wangiiiii ja..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Resepi moi sup/bubur nasi untuk 4-5orang makan

beras
ayam
air


masuk sekali 3bahan tu..
masak sampai nasi lembik dan ayam masak.
api mesti paling kecik.
*jgn dok p selalu kacau plak..agak nasi dah masak lembik elok,keluarkan ayam.
kalau perlu tambah air,tambah la..
masuk garam gula..

kalau nak rasa macam mcd punya,
masuk stok ayam meggi dalam 1-2sudu besar
masuk kiub ayam separuh.
kalau masuk stok n kiub,xyah dah gula garam. Tapi atas lidah masing2 juga..


Agak garam gula dh mesra elok.tutup api.
siap!


Untuk tumis darat
bawang putih 1bji*
bawang merah 1biji*
halia 1inci*
4beradik sup

*hiris halus

Panas minyak dalam 1sudu gitu..
masuk la semua bahan dekat atas tu..
goreng smp agak bawang halia semua tu sampai garing.
Dah garing terus angkat masuk dalam moi sup tadi..minyak tu tos sikit..jgn buh minyk semua..

Kacau2..siap!

~~~~~~~~~~~


Bahan nak letak atas moi sup tu aku cuma letak :-
Ikan bilis goreng
kacang goreng
isi ayam yang aku carik2..
lobak masin
daun bawang
bawang goreng
cili kicap


Ayam dari moi sup tu aku basuh sikit dan aku goreng utk elakkan dia jadi berlendir..
Cili kicap aku just potong kecik2 cili padi..


Settle 2mangkuk masuk perut..
hahahaha


Bye.


Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi