Skip to main content

homeschooling Adelia Adli : Mewarna #1

Hye,


Aku memang plan nak start homeschool Adelia start tahun 2015 dan kurangkan dia layan ipad. Nak layan kartun cuma dekat tv ja..itu pun kalau mak dia xlayan movie..hihihi


 Tapi xada la nak homeschool teruk2 n heavy.. Nak light2 n nak dia enjoy ja.. Harini kelas start 15min ja. Tengok dia pun macam syok ja heheehe.. Aku rasa aktiviti art ni memang best..


Ada 2 aktiviti harini.

1. Aktiviti pegang ikan.
2. Mewarna


Aktiviti no 1 tu saja suka-suka. Dia pun excited nak tolong aku tukar air ikan,maka aku suruh dia pegang ikan tu jap.. kemain seronok!Adelia bangun tidur dalam pukul 11 gitu, So makan dulu,mandi dulu baru start aktiviti ke2.



Aktiviti kedua ni adalah aktiviti 1st dia selama dia hidup gittewwww.. Pegang berus dengan colour.


memula lukis tanpa alas,jadi licin plak ..kertas tu asyik terbang..
Bear dekat sisi dia tu,dia yang susun untuk teman dia mewarna sekali..
kemain..bab semak barang mainan no.1/

Palette watercolour tu aku beli dekat area Banting, murah gila.. 60sen sahaja.
Berus beli 4 ,sebatang 50sen
Watercolour beli brand Nikki ja. Harga boleh tahan mahal gak RM12.
Ada 12colour.
nanti nak try cari yang non toxic.




warna baru 1,celup air ja banyak..
Adelia dia obses dengan air..
jap ja aku letak sebelah dia,lepas tu aku sorok air tu..
kalau x asyik dok celup dalam air ja.



Warna sampai ke perut2..



Dapat la 1 lukisan..
hehehe

Adelia sambil warna sambil sebut setiap kaler yang dia sentuh dengan berus tu..
Dia kenal hampir semua warna basic.



Aktiviti seni ni sangat bagus untuk anak yang nak membesar.Antara kebaikkan aktiviti seni ni :-

1.Anak fokus 
2. Anak boleh Menggunakan daya imaginasi dan kreativit sepenuhnya. 
3. Dapat merangsang Skil Komunikasi anak. 








Tamat aktiviti seni Adelia.
Nanti try Aktiviti seni yang lain plak.



bye.













 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim