Skip to main content

Hari Pertama Aku Ajar Adelia Stop Minum Susu Formula.

Hye,



Hari pertama(18.12.2014) aku ajar Adelia stop susu formula. Fuhhhhh... ketaq gila.. harini dia minum 1botol ja susu.. itu pun 3oz ja.. sebelum ni dia minum 5 6botol sehari dan xnak makan langsung kecuali makan telur atau roti ja..


Harini, dia memang makan real food banyak gila.. ya tuhan..seronok gilaaa aku tgk dia makan... dah lama sangat dah dia kurang makan.. harini minum air masak pun banyak... setelah sekian lama xmakan sayur,harini dia boleh minta nak makan brokoli... sumpah rasa macam nak nangis weiii!!


Aku terus ajak apak dia p shopping barang dapur dekat dia..dah lama sangat aku xshopping barang nak masak untuk dia...



Harini (18.12.2014), dia breakfast kentang goreng vco,timun dan telur. Lunch dia makan moi sup ikan bilis dengan carrot. snack petang tu aku goreng kentang goreng..dia makan juga..Dinner dia makan sayur brokoli,ayam dengan nasi putih. Snack waktu malam aku masak brokoli goreng tepung dengan ikan salmon goreng tepung. Banyak gila dia makan.. ya tuhan...aku seronok gila.


~~~~~~~~~~~~~~


Apa yang buat aku nak Adelia stop susu formula??


Aku nak stop Adelia dari susu formula sebab aku baca apa yang doktor ni cakap..
Kalau follow doktor ni dekat facebook,memang doktor ni suka kalau ibu2 yang ada anak,ajar anak makan real food dari bergantung dengan susu formula.


Serius,memang selera makan Adelia sangat-sangat teruk. Dia lebih suka susu formula dari real food.
risau wei.. tapi aku asyik tertangguh2 nak stop dia..aku takut dia merap..



~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semalam,lepas baca,aku tarik Adelia dan cakap yang start tengah malam ni dia dah xboleh minum susu formula sebab dia dah besar. Dia diam ja..


Tengok2 masa nak tidur dia just minta nak minum plain water ja..
lega sangat-sangat.



~~~~~~~~~~~~~~~~

Pagi ni dia bangun pun xminta susu,dia cuma minta plain water ja..
aku pun dah bawa menyorok botol susu n bekas susu dia..
so dia xnampak..


memang hari pertama pun dah nampak beza bila dia xminum banyak susu..
dia jadi suka nak makan..
aku masak ja apa pun,hidang depan mata..
laju ja makan..
alhamdulillah.


Aku memang takut gila kalau dia merap nak susu.
Pukul 4 gitu dia bangun tidur,dia minta susu..aku buat 3oz ja..
lepas tu aku goreng kentang,dia makan lagi..


~~~~~~~~~~~~~~~~


Aku nak ganti susu formula dengan fresh milk sekali sekala n nak buat susu almond ke dia..
aku search susu almond akan tahan 3-4hari untuk 1kali buat..


Lepas tengok selera dia kemain macamni,rasa berkobar2 gila nk masak memacam.
syooooooookkkkkkkkkkkk!!!

Harini aku shopping barang untuk dia..
tepung gandum cap ros (bebas dari bahan peluntur)
almond
blackseed
kacang tanah
barli
saderi
timun
bayam
brokoli
carrot
fresh milk
yogurt
organic sugar
garam himalaya
rolled oat organik
udang
salmon
daging batang pinang

~~~~~~~~~~~~~~~~
Harap esok,dia steady juga macam harini..
huhuhu..

~~~~~~~~~~~~~~~~~


Adelia minum susu formula dari umur 7bulan hingga la umur 2tahun 10bulan.
semoga tahun baru ni dia dapat stop terus dan terus semangat makan real food. 
Amin.











 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi