Skip to main content

Cukup Seminggu Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye,




Cukup dah seminggu aku stop susu formula untuk Adelia.
So far alhamdulillah, dia nak makan real food.
Kalau dulu kemain payah..


Bila dah masuk seminggu, dia sendiri pun dah jadi biasa xminum susu waktu siang kecuali minum susu fresh milk 2-3 gelas kecil atau plain water ja.

Sekarang dia suka makan ikan salmon,brokoli,cendawan..ubi kentang dengan rolled oat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Untuk breakfast, memang menu wajib antara :-

ubi kentang goreng+scrambled egg+timun

atau

rolled oat kosong / rolled oat + brokoli dengan saderi.
Brokoli dengan saderi tu aku cincang sampai betul2 halus.

Pagi aku akan buat breakfast dan bagi dia minum plain water segelas.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

untuk dinner  -

aku biasanya buat ikan Salmon bakar kosong,makan dengan nasi
kadang goreng makan dengan nasi juga..

untuk snack waktu petang atau malam,
ada masa aku goreng tepung ikan salmon tu,potong nipis2..celup telur yang aku letak blackseed pastu guling dalam tepung gandum. selalu kalau goreng isi tebal2,habis la dalam 3-4ketul.. kalau nipis2 aku potong, habis dia makan dalam 5-6ketul..

kadang celup tepung salmon saja..
kadang celup sekali cendawan dgn brokoli..



~~~~~~~~~~~~~~

Untuk Lunch,
Kadang dia makan roti atau nasi dengan telur..kalau pagi tu dia makan rolled oat semangkuk..
kadang aku buat oat lagi dan makan dengan sup daging atau ayam. Nasi ayam.. tengok keadaan dan selera dia..kalau breakfast dah makan oat,memang tengah hari tu dia kurang nak makan berat..

dia bangun tidur pun pukul 11pagi..
hahaha

kadang dia suka nak makan ringan-ringan ja macam kacang..kuaci..



Ada juga menu yang aku masak,tapi bila suap dia xmakan..so terpaksa masak menu lain..


 
macam haritu aku masak pasta hello kitty ni untuk dia,dia makan ada la 2sudu..last xmau..xsedap kot.. terpaksa la masak makanan lain..selalu makanan yang kalau aku masak dia xtolak adalah ROLLED OAT.


Bila tau dia suka rolled oat, kadang dalam aot tu aku letak daging..letak ayam,hancur2kan la daging n ayam tu..letak carrot..kalau sayur carrot saderi tu memang kena nyorok2 time nak suap..kalau x dia xmau HAHAHAHA.. kalau brokoli ok..letak sepokok pun dia makan.. Ikan Salmom pun aku terpkasa tipu kata AYAM hahaha.tipu sunat... 


~~~~~~~~~~~~

serius,stress gila rasa kadang-kadang tu..kadang aku masak dia tolak mentah-mentah.. memang jatuh la ayaq mata... HAHAHA.. Aku memang akan rasa frust bila Adelia xmau makan..tidoq xlena woooo..



~~~~~~~~~~~~~

sekarang boleh dikatakan lega juga,sebab dia dah nak makan..
berak pun cantik..
Susu pun dah 1-2botol ja minum
Alhamdulillah.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seminggu ni aku keluar p mana-mana,memang dah xusung dah botol susu dia segala.. rasa lega gila hahaha.. 



~~~~~~~~~~~~~~~

So esok masuk hari ke8 dah adelia stop susu formula,walau pun xsepenuhnya 100%
tapi better dari masa sehari 5-6botol susu 9oz tanpa makan real food..

sekarang, sehari 1-2botol susu 3oz sahaja dengan selera nak makan real food.


~~~~~~~~

Aku paling takut bila baca yang susu formula ni akan buat anak kurang zat dan badan akan ambil n serap zat2 dari tulang anak..
so tulang anak jadi lemah..gigi lemah...

itu paling menakutkan aku ...
n buat aku nekad nak cuba stop n kurangkan terus susu formula..


lepas ni nak stop dia hisap jari plak..



bye.




p/s : Tak dapat nak share gambar makanan dia,sebab sampai sekarang aku masih belum beli handphone baru.
harap maklum.





















































 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim