Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2014

homeschooling Adelia Adli : Mewarna #1

Hye, Aku memang plan nak start homeschool Adelia start tahun 2015 dan kurangkan dia layan ipad. Nak layan kartun cuma dekat tv ja..itu pun kalau mak dia xlayan movie..hihihi  Tapi xada la nak homeschool teruk2 n heavy.. Nak light2 n nak dia enjoy ja.. Harini kelas start 15min ja. Tengok dia pun macam syok ja heheehe.. Aku rasa aktiviti art ni memang best.. Ada 2 aktiviti harini. 1. Aktiviti pegang ikan. 2. Mewarna Aktiviti no 1 tu saja suka-suka. Dia pun excited nak tolong aku tukar air ikan,maka aku suruh dia pegang ikan tu jap.. kemain seronok!Adelia bangun tidur dalam pukul 11 gitu, So makan dulu,mandi dulu baru start aktiviti ke2. Aktiviti kedua ni adalah aktiviti 1st dia selama dia hidup gittewwww.. Pegang berus dengan colour. memula lukis tanpa alas,jadi licin plak ..kertas tu asyik terbang.. Bear dekat sisi dia tu,dia yang susun untuk teman dia mewarna sekali.. kemain..bab semak barang mainan no.1/ Palette watercolour tu aku beli dekat area Banting, murah gila.. 60sen sahaja. Be

homeschooling Adelia Adli : Mewarna #1

Hye, Aku memang plan nak start homeschool Adelia start tahun 2015 dan kurangkan dia layan ipad. Nak layan kartun cuma dekat tv ja..itu pun kalau mak dia xlayan movie..hihihi  Tapi xada la nak homeschool teruk2 n heavy.. Nak light2 n nak dia enjoy ja.. Harini kelas start 15min ja. Tengok dia pun macam syok ja heheehe.. Aku rasa aktiviti art ni memang best.. Ada 2 aktiviti harini. 1. Aktiviti pegang ikan. 2. Mewarna Aktiviti no 1 tu saja suka-suka. Dia pun excited nak tolong aku tukar air ikan,maka aku suruh dia pegang ikan tu jap.. kemain seronok!Adelia bangun tidur dalam pukul 11 gitu, So makan dulu,mandi dulu baru start aktiviti ke2. Aktiviti kedua ni adalah aktiviti 1st dia selama dia hidup gittewwww.. Pegang berus dengan colour. memula lukis tanpa alas,jadi licin plak ..kertas tu asyik terbang.. Bear dekat sisi dia tu,dia yang susun untuk teman dia mewarna sekali.. kemain..bab semak barang mainan no.1/ Palette watercolour tu aku beli dekat area Bant

Pindah Rumah Paling Azab Pernah Aku Rasa.

Hye, Settle dah 9trip ulang alik dari Sepang ke Banting. 9trip weeiiiiiiiiiiii ulang alik. fuhhhhhh... kami start angkut barang hari Sabtu malam dalam pukul 10. Hantar Adelia ke rumah SIL dulu..pastu p makan kenyang2 baru start angkut barang.       ni petang ahad..trip ke 6 gitu... gila azab... sabtu tu dari jam 10malam sampai ke 8pagi baru tidor..tu pun dedua gagah tidor gak... Adelia kami biaq ja dekat rumah SIL.. Kami memang plan ambil lori dalam 5tan gitu..nak jadi cerita lori yang kami booked tu stuck dekat pantai timur tak boleh balik... frust gak la...sbb kalau ada lori senang.. aku sms semua no lori yang aku dapat dari google,kebanyakkan tinggal lori2 kecik ja..dan depa cas mahal nak mampoih!!! ada yang cas 1tan lori Rm200 tanpa pekerja...dan RM200 tu untuk 1trip..wadafak! Ada yang cas 1tan lori 3pekerja Rm380/trip. makanya baiklah kami azab badan dulu dari azab duit hahahaha malam b4 angkat barang pekena nasi putih,tomyam,kailan dgn telur dadar dulu..dalam pukul 3pagi gitu sin

Pindah Rumah Paling Azab Pernah Aku Rasa.

Hye, Settle dah 9trip ulang alik dari Sepang ke Banting. 9trip weeiiiiiiiiiiii ulang alik. fuhhhhhh... kami start angkut barang hari Sabtu malam dalam pukul 10. Hantar Adelia ke rumah SIL dulu..pastu p makan kenyang2 baru start angkut barang.       ni petang ahad..trip ke 6 gitu... gila azab... sabtu tu dari jam 10malam sampai ke 8pagi baru tidor..tu pun dedua gagah tidor gak... Adelia kami biaq ja dekat rumah SIL.. Kami memang plan ambil lori dalam 5tan gitu..nak jadi cerita lori yang kami booked tu stuck dekat pantai timur tak boleh balik... frust gak la...sbb kalau ada lori senang.. aku sms semua no lori yang aku dapat dari google,kebanyakkan tinggal lori2 kecik ja..dan depa cas mahal nak mampoih!!! ada yang cas 1tan lori Rm200 tanpa pekerja...dan RM200 tu untuk 1trip..wadafak! Ada yang cas 1tan lori 3pekerja Rm380/trip. makanya baiklah kami azab badan dulu dari azab duit hahahaha malam b4 angkat barang pekena nasi putih,tomyam,kailan dgn telur dada

1Minggu Sebelum 2015.

Hye, Insyallah Jumaat ni aku dah pindah rumah. Kali ni pindah ke Banting. Walaupun xada covarage Unifi dan xada kekosongan untuk Streamyx, aku redha. HAHAHA. Dah rasa macam pindah masuk gua plak.. Hari Rabu ritu,aku dah p apply streamyx walaupun depa xconfirm akan ada port kosong atau tak untuk aku masuk. Hope ada la.. kalau x,memang terpaksa la ambil internet YES. Kalini pindah rumah dengan sewa cuma RM380. Alhamdulillah.  ~~~~~~~~~~~~~ Lagi seminggu nak masuk 2015. Banyak perancangan yang aku dengan Eli nak buat dan plan. Harap tahun 2015 ni lebih baiklah dari tahun 2014. Tahun 2014 memang tahun yang xada luck. hewhewhewhew Tahun ni,memang tak ada plan berjalan ke mana-mana, makanya untuk tahun 2015 ni aku harap ada la rezeki nak jalan-jalan ke negara orang atau jalan-jalan dalam Malaysia. Yang penting nak settle hutang-hutang yang ada dulu. Nak settle apa yang lebih penting.  ~~~~~~~~~~~~~~~ Untuk tahun 2015,still xada perancangan nak menambah ahli keluarga. Nak maintain bela Adelia

1Minggu Sebelum 2015.

Hye, Insyallah Jumaat ni aku dah pindah rumah. Kali ni pindah ke Banting. Walaupun xada covarage Unifi dan xada kekosongan untuk Streamyx, aku redha. HAHAHA. Dah rasa macam pindah masuk gua plak.. Hari Rabu ritu,aku dah p apply streamyx walaupun depa xconfirm akan ada port kosong atau tak untuk aku masuk. Hope ada la.. kalau x,memang terpaksa la ambil internet YES. Kalini pindah rumah dengan sewa cuma RM380. Alhamdulillah.  ~~~~~~~~~~~~~ Lagi seminggu nak masuk 2015. Banyak perancangan yang aku dengan Eli nak buat dan plan. Harap tahun 2015 ni lebih baiklah dari tahun 2014. Tahun 2014 memang tahun yang xada luck. hewhewhewhew Tahun ni,memang tak ada plan berjalan ke mana-mana, makanya untuk tahun 2015 ni aku harap ada la rezeki nak jalan-jalan ke negara orang atau jalan-jalan dalam Malaysia. Yang penting nak settle hutang-hutang yang ada dulu. Nak settle apa yang lebih penting.  ~~~~~~~~~~~~~~~ Untuk tahun 2015,still

Resepi Untuk Kanak-Kanak (Homemade) : Salmon Tempura a.k.a Salmon Goreng Tepung.

Hye, Ni cara aku buat Ikan Salmon goreng tepung untuk Adelia.. resepi senang dan xmenyusahkan langsung.. seminit ja siap dan dah boleh makan.. Bahan-bahan yang kena ada :- Olive oil (Pure olive -sebab aku guna untuk mengoreng) Isi Ikan Salmon keping (Potong nipis atau potong tebal) Blackseed (Habbatusauda') Telur 1biji Tepung Gandum tanpa peluntur(aku guna cap Ros) /Rolled Oat tanpa proses GMO /Organik (Blend halus) Garam Himalaya Kenapa aku guna bahan-bahan di atas? Olive Oil - bagus utk otak anak sebab ada kandungan omega 3,antikanser,membantu pertumbuhan tulang anak,Vit E n etc. Ikan Salmon - Omega 3,kaya dgn sumber protein,Vit D,bagus untuk mata n etc Blackseed -  Boleh elakkan anak kena alergik, bagus untu imun badan anak. Telur -  Boleh baca dekat sini (Klik) Rolled Oat - Anti kanser,banyak vitamin dan elak sembelit. Secubit kecil Garam himalaya - Tak ada bahan peluntur n etc. Cara nak masak :- Telur +blackseed+garam himalaya, pukul telur yang dah kita masuk bahan2 lain t

Resepi Untuk Kanak-Kanak (Homemade) : Salmon Tempura a.k.a Salmon Goreng Tepung.

Hye, Ni cara aku buat Ikan Salmon goreng tepung untuk Adelia.. resepi senang dan xmenyusahkan langsung.. seminit ja siap dan dah boleh makan.. Bahan-bahan yang kena ada :- Olive oil (Pure olive -sebab aku guna untuk mengoreng) Isi Ikan Salmon keping (Potong nipis atau potong tebal) Blackseed (Habbatusauda') Telur 1biji Tepung Gandum tanpa peluntur(aku guna cap Ros) /Rolled Oat tanpa proses GMO /Organik (Blend halus) Garam Himalaya Kenapa aku guna bahan-bahan di atas? Olive Oil - bagus utk otak anak sebab ada kandungan omega 3,antikanser,membantu pertumbuhan tulang anak,Vit E n etc. Ikan Salmon - Omega 3,kaya dgn sumber protein,Vit D,bagus untuk mata n etc Blackseed -  Boleh elakkan anak kena alergik, bagus untu imun badan anak. Telur -  Boleh baca dekat sini (Klik) Rolled Oat - Anti kanser,banyak vitamin dan elak sembelit. Secubit kecil Garam himalaya - Tak ada bahan peluntur n etc. Cara nak masak :- Telur +blackseed+garam himalaya, pukul tel

Cukup Seminggu Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye, Cukup dah seminggu aku stop susu formula untuk Adelia. So far alhamdulillah, dia nak makan real food. Kalau dulu kemain payah.. Bila dah masuk seminggu, dia sendiri pun dah jadi biasa xminum susu waktu siang kecuali minum susu fresh milk 2-3 gelas kecil atau plain water ja. Sekarang dia suka makan ikan salmon,brokoli,cendawan..ubi kentang dengan rolled oat. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Untuk breakfast, memang menu wajib antara :- ubi kentang goreng+scrambled egg+timun atau rolled oat kosong / rolled oat + brokoli dengan saderi. Brokoli dengan saderi tu aku cincang sampai betul2 halus. Pagi aku akan buat breakfast dan bagi dia minum plain water segelas. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ untuk dinner  - aku biasanya buat ikan Salmon bakar kosong,makan dengan nasi kadang goreng makan dengan nasi juga.. untuk snack waktu petang atau malam, ada masa aku goreng tepung ikan salmon tu,potong nipis2..celup telur yang aku letak blackseed pastu guling dalam tepung gandum. selalu kalau goreng isi tebal2,habis la dala

Cukup Seminggu Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye, Cukup dah seminggu aku stop susu formula untuk Adelia. So far alhamdulillah, dia nak makan real food. Kalau dulu kemain payah.. Bila dah masuk seminggu, dia sendiri pun dah jadi biasa xminum susu waktu siang kecuali minum susu fresh milk 2-3 gelas kecil atau plain water ja. Sekarang dia suka makan ikan salmon,brokoli,cendawan..ubi kentang dengan rolled oat. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Untuk breakfast, memang menu wajib antara :- ubi kentang goreng+scrambled egg+timun atau rolled oat kosong / rolled oat + brokoli dengan saderi. Brokoli dengan saderi tu aku cincang sampai betul2 halus. Pagi aku akan buat breakfast dan bagi dia minum plain water segelas. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ untuk dinner  - aku biasanya buat ikan Salmon bakar kosong,makan dengan nasi kadang goreng makan dengan nasi juga.. untuk snack waktu petang atau malam, ada masa aku goreng tepung ikan salmon tu,potong nipis2..celup telur yang aku letak blackseed past

Sambal Tumis Sotong Dan Tauge Udang Masak Lemak.

Hye, Menu minggu lepas. Makan lauk macamni pun bertambah wei nasi.. pastu berat naik kilo-kilo HAHAHAHA Aku jarang makan sotong, kecuali masak sambal. Itu pun tengok mood. Disebabkan dah boring asyik makan ayam, so masak la sotong dengan udang. Udang tu buat sekali dengan tauge n kucai, masak lemak. senang. Resepi tauge udang kucai masak lemak :- Udang kucai tauge tauhu bawang besar cabai hidup merah cabai hidup hijau gula garam santan kotak Memula aku masukkan dulu dalam periuk santan sekotak +1gelas air, masuk juga tauhu yang dah di potong. Panaskan sampai tauhu masak. Kena rajin kacau. Api pun slow ja. dah masak tauhu,masuk semua bahan yang ada termasuk udang. masak sampai mendidih dan udang pun masak. SIAP! Senang ja kan.. ni orang panggil masakan seminit hahahha ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sambal sotong macam sambal-sambal aku yang lain juga. aku kalau buat sambal memang ikut resepi yang sama.. cuma tukar bahan utama ja.. Sambal boleh refer sini sambal ikan kering  For Events, Review

Sambal Tumis Sotong Dan Tauge Udang Masak Lemak.

Hye, Menu minggu lepas. Makan lauk macamni pun bertambah wei nasi.. pastu berat naik kilo-kilo HAHAHAHA Aku jarang makan sotong, kecuali masak sambal. Itu pun tengok mood. Disebabkan dah boring asyik makan ayam, so masak la sotong dengan udang. Udang tu buat sekali dengan tauge n kucai, masak lemak. senang. Resepi tauge udang kucai masak lemak :- Udang kucai tauge tauhu bawang besar cabai hidup merah cabai hidup hijau gula garam santan kotak Memula aku masukkan dulu dalam periuk santan sekotak +1gelas air, masuk juga tauhu yang dah di potong. Panaskan sampai tauhu masak. Kena rajin kacau. Api pun slow ja. dah masak tauhu,masuk semua bahan yang ada termasuk udang. masak sampai mendidih dan udang pun masak. SIAP! Senang ja kan.. ni orang panggil masakan seminit hahahha ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sambal sotong macam sambal-sambal aku yang lain juga. aku kalau buat sambal memang

Hari Kedua Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye, Hari kedua dah (19.12.2014) , Still ok.. siang dia minum fresh milk dalam 3gelas kecil. Air masak minum bergelas2.. Breakfast aku buat brokoli stim dengan blackseed,ikan salmon goreng vco. Banyak gak makan tapi dia xsuka blackseed tu hahaha..pastu aku buat rolled oat kosong,sbb rasa macam xkenyang ja dia makan ikan dgn brokoli.. Lunch aku buat sup daging+carrot+brokoli+Kentang campur dengan rolled oat. banyak juga dia makan. pastu aku goreng kerepok leko, dia makan lagi... Snack petang tu buat kerepek sweet potato,tapi dia xnak..dia nampak pelik kot warna purple.. terus aku bersilat goreng ikan salmon ..licin! Dinner makan balance sup daging+carrot+brokoli+Kentang dengan nugget ayam. Malam sebelum tidur aku bagi susu formula 3oz sekali. Dalam pukul 6pagi sebotol 3oz.So hari kedua ni,dia minum susu formula 2kali. tengok hari ketiga macamana plak.. if dia jadi xlalu makan sebab susu dpt 2botol, aku nak stick dengan sebotol ja nanti.. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2hari tanpa susu fomula,me

Hari Kedua Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye, Hari kedua dah (19.12.2014) , Still ok.. siang dia minum fresh milk dalam 3gelas kecil. Air masak minum bergelas2.. Breakfast aku buat brokoli stim dengan blackseed,ikan salmon goreng vco. Banyak gak makan tapi dia xsuka blackseed tu hahaha..pastu aku buat rolled oat kosong,sbb rasa macam xkenyang ja dia makan ikan dgn brokoli.. Lunch aku buat sup daging+carrot+brokoli+Kentang campur dengan rolled oat. banyak juga dia makan. pastu aku goreng kerepok leko, dia makan lagi... Snack petang tu buat kerepek sweet potato,tapi dia xnak..dia nampak pelik kot warna purple.. terus aku bersilat goreng ikan salmon ..licin! Dinner makan balance sup daging+carrot+brokoli+Kentang dengan nugget ayam. Malam sebelum tidur aku bagi susu formula 3oz sekali. Dalam pukul 6pagi sebotol 3oz.So hari kedua ni,dia minum susu formula 2kali. tengok hari ketiga macamana plak.. if dia jadi xlalu makan sebab susu dpt 2botol, aku nak stick dengan sebotol ja nanti.. ~~~~