Skip to main content

Resepi Mudah : Kuey Teow(koteaw) Sup,Sambal Kicap & Bergedil. #piyahmasak

assalamualaikum..



Ni menu semalam.
koteaw sup dengan bergedil +ayam carik.


aku share resepi juga..ni aku masak untuk 2orang makan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Resepi Sup :-
(2orang makan)

3inci halia*
2batang serai*
6ulas bawang merah*
4ulas bawang putih*
4beradik sup.
2sudu serbuk kurma
1sudu kecil serbuk jintan manis & jintan putih
1sudu kecil serbuk black pepper
1sudu kecil serbuk ketumbar/ketumbar yang kita tumbuk halus
daun sup dengan akar-akar sekali.
gula 
garam
5ketul ayam bahagian isi.


*Blend halus.



cara masak :-

Tumis bahan blend sekali dengan 4beradik sup,pecah minyak masuk semua serbuk2 tu,tumis sampai pecah minyak dengan api yang slow.
masuk ayam.
agak ayam dah separuh nak masak,masuk air.
biar sampai sup mendidih dan ayam betul-betul masak.
masuk daun sup ,
pastu masuk gula garam.

SIAP!


**ayam tu nanti angkat dan sejukkan**

*kalau nak letak pak aji or kiub ayam,gula garam tu xletak pun xapa..*

~~~~~~~~~~~~

Cara buat ayam carik:-

Ayam yang dah diangkat tu,goreng dulu untuk elakkan dia dari berlendir..
pas goreng baru carik-carik isi dia..
confirm ayam tu xakan berlendir walaupun biar lama -lama.


~~~~~~~~~~~~~~


Resepi Bergedil Mudah :-
(2orang makan)

3biji Ubi kentang sederhana besar
*3biji bawang merah
*2biji bawang putih
*1sudu kecil udang kering
*sedikit cabai hidup merah/cili merah
daun bawang
gula
garam
telur 2biji

cara masak :-

ubi kentang tu potong-potong dan goreng.
goreng sampai masak,angkat dan ketepikan.



Semua bahan yang bertanda * di goreng sampai layu dan angkat.Pastu tumbuk lumat.


masuk dalam 1bekas,satukan semua sekali.
pastu gaul sampai mesra.




siap!!!
buat bulat-bulat gitu..
pastu simpan dalam peti ais selama yang boleh untuk elakkan dia pecah time goreng.


nanti time nak goreng,keluarkan dan penyetkan dia..
telur tu pukul sikit macam nak buat telur dadar n masukkan bergedil
dan goreng dalam minyak yang panas dan api sederhana.



siap!!


**kalau nak rebus pun boleh,tp aku xpandai agak ubi tu masak kalau rebus,kalau terlalu masak nnt time goreng akan berkecai**

** minyak kena betul-betul panas masa goreng,dan api jgn terlalu kuat or terlalu slow sebab takut makan minyak.**



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Resepi Sambal Hitam :-
(2orang makan)
*7ulas bawang putih
*15biji cabai melaka hijau/cili padi hijau
*sedikit ikan bilis
sedikit cuka
1sudu kecil gula
kicap manis
limau nipis

goreng bahan yang bertanda * sampai layu 

masuk dalam blender semua sekali bahan termasuk bahan * yang dah di goreng,blend halus.
perah limau nipis.

siap!


** ikan bilis tu dalam 8-10ekor ja dah cukup.**
**cuka dalam setengah sudu kecil pun dah ok**


~~~~~~~~~~~~~




selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi