Skip to main content

Movie Review : The Black Balloon (2008)

assalamualaikum..



Movie ni aku sesaja donlod sebab rating macam tinggi gak..
7.4/10 rating dia dekat IMDB.

cerita pasal family yang ada anak autism ..
baju kuning tu nama thomas
yang baju hijau telinga monkey tu charlie ,charlie ni austism dan dia adik kepada thomas.
baju pink n baju askar tu mak apak depa..
perempuan baju merah n jeans tu awek thomas.


thomas dengan family dia baru pindah rumah ke kawasan tu..
thomas ni 1sekolah dengan awek tu..nama awek tu jackie.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang-prang dekat situ macam xboleh terima tau kedatagan depa dekat kawasan tu..
termasuk bapak jackie dan kawan-kawan sekolah thomas.
sekolah charlie plak dekat ja dengan sekolah thomas,so sementara nak sampai sekolah dia,dia akan lalu sekolah thomas..
time lalu situ,akan ada la budak2 jantan yang mengejek si charlie ni..


si Charlie ni dia guna bahasa isyarat untuk bercakap dan suka masuk rumah jiran sesuka hati untuk guna toilet.
Abang dia macam xboleh nak terima tau adik dia autsim,abang dia macam malu la..
malu dekat jackie,malu dekat kawan2 sekolah dia..


ada 1hari tu,adik dia masuk rumah jackie,time jackie tengah mandi..charlie ni p guna toilet yang sama dengan jackie untuk kencing..
thomas laju2 ajak charlie balik dan xsedar tertinggal cap monkey tu..


pastu jackie tu mai la rumah depa nak hantar cap monkey tu..
time tu mak thomas kena rest ja atas katil sebab darah tinggi..mak dia kan pregnant..
so thomas la kena jaga charlie..

masa si jackie tu mai,thomas dia malu tau..takut jackie tau pasal adik dia..so dia kurung si charlie dalam bilik..
dia pun lepak sembang dengan jackie ni..tengah dok rancak sembang,mak dia jerit panggil
"thooooooooooooomaaaaaassssssssssssssss!!"


dia pun laju2 naik atas n tengok charlie..
tau apa charlie tengah buat??

Charlie tengah main taik sendiri..dia berak pastu main taik tu atas kapet..
tampar2 taik tu..


pastu charlie ni lari turun bawah dan jackie nampak...terus jackie ni blah...

mak depa macam frust la dengan thomas..pastu thomas pun cakap la dia benci si charlie..
start haritu,mak dia masuk hospital..so thomas dengan apak dia kena jaga si charlie tu..
Memang menguji kesabaran jaga charlie..
aku yang tengok pun naik stress.


~~~~~~~~~~~~~~~~

Jackie ni dia suka dengan charlie..
dia xada la macam kawan2 thomas yang lain..
jackie n thomas pun bercinta..


sampai la birthday thomas,
thomas ajak jackie makan malam dengan family dia..
mak apak dia celebrate birthday kecik2..

jackie ni pun mai la kan..
tengah dok happy2..
tiba2 charlie ni dia p kencing kot xsilap or dia p keluarkan kemaluan dia tunjuk dekat jackie,jackie terkejut dan terus bangun tutup mata sambil menjerit..


Thomas memang jadi bengang la..
thomas p depan TV,ambil video game charlie n pecahkan.

pastu depa gaduh..memang teruk la gaduh..
Charlie ni dia kuat tau..dia jeneh suka mengigit..
dia gigit thomas gila2..pukul semua..
thomas pun pukul gila-gila sampai pecah dahi charlie..

sampai ke apak2 dia kena sekali..
Jackie dok tengok ja..sampai terdiam..


charlie kena teruk gila,dia tau dia macam kalah kan..dia p hempuk muka dia dekat simen..
hempuk banyak kali sampai berdarah2..

masuk hospital,time ni memang sedih..
thomas dia macam menyesal gila..
dengar plak charlie dok menangis sebab sakit kena jahit dahi..


thomas nangis dalam toilet,mak dia dengar n pujuk..



happy ending..
dia last sekali boleh terima keadaan charlie..



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

cerita ni ringan..
sedih ada..
happy ada..
lawak pun ada..


bila aku tengok cerita ni,baru aku dapat gambaran macamana anak autism ni punya life..
memang susah rupanya nak jaga anak anak autism ni..
kena sabar banyak..


tak rugi la tengok movie ni..
banyak benda yang kita boleh ambil dalam cerita ni..



pandai belakon betei..nampak real gila..
memang boleh rasa susahnya bela charlie tu..



bye.




Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..