Skip to main content

Muhammad Adam Rayyan ----Semoga terus kuat melawan cancer.

assalamualaikum..


muhammad adam rayyan..
kesukaan dan kesayangan semua orang..
Cucu dan anak sedara yang sulung dalam family kami..


Nama dia pun aku yang bagi..
sebab nama ni maksudnya baik.


Dia aktif,jarang sakit..
cakap banyak..pandai ambil hati...
dan sukaaaaa dengan motor..
Suka buli adelia juga..
hahaha.


Awal tahun ni,kakak aku dah mula hantar dia ke sekolah.,
umur dia baru 3tahun++ time tu..

start masuk sekolah,dia dah mula demam xkebah..
on off demam..

sampai la satu ketika,dia xboleh berjalan..
time tu on off demam dia dah hampir 2-3bulan berlarutan.
mak dia plak tengah sarah pregnant anak ke2.

bawa ke klinik,doktor cakap kurang zat.
last,masuk hospital.

Doktor still cakap demam biasa.
tapi depa xbagi balik sebab nak pantau adam..
demam adam xnak kebah-kebah.

doktor ambil darah segala..
still tak tau apa yang tak kena sampai demam dia xkebah..
sepanjang duduk hosptal,on antibiotik.

time ni,kami 1family terkejut dan pelik.
dia duduk ward hampir 1bulan sampai la kakak aku selamat bersalin.
dan bawa balik ke sungai petani,stay dengan mak aku.


makan kek tok masak. time ni memang selera dia dah ok.
time ni ingat dia dah sembuh,sebab hospital bagi balik..
tapi kalau kita tengok dari gambar pun memang boleh nampak adam sangat-sangat kurus..
pucat.. berat dia time ni 12kg ja..


sampai la 1hari,papa dia balik dan bagitau,doktor suruh refer hospital sungai petani,sebab kemungkinan besar adam KENCING TIKUS.

doktor kata mungkin kena di sekolah,
mungkin dia main pasir dekat sekolah..
sebab tu demam dia xkebah..


masuk hospital besar sungai petani,on antibiotik semula..
sepanjang masa update dengan kakak aku keadaan adam..

allahuakbar..
tak tergambar dengan kata-kata.

kesiankan adam..
kesiankan kakak aku yang tengah dalam pantang..
kesiankan abg ipar aku yang terpaksa terkejar-kejar jaga anak dan isteri..

sedih.



adam budak kuat,still tersenyum..
tak meragam pun..




Darah adam jadi rendah,dan sentiasa kena topup darah.
time ni kami 1family still ingat adam kencing tikus.
doktor buat macam-macam ujian.
ambil darah berkali-kali..

sampai la doktor cakap, depa nak operate adam untuk ambil kelenjar dekat tengkuk dia..
untuk uji kelenjar tu..samada cancer atau apa..
sebab time tu virus-virus kencing tikus ni dah clean dari badan adam.
tapi demam dia still dok on off..


Aunty piya sayang adam.
semua orang sayang adam.




Time ni memang adam xada upaya pun nak berjalan..
kemana-mana kena dukung atau tolak atas kerusi roda ni..


kakak aku terpaksa ambil cuti tanpa gaji,papa adam pun terpaksa ambik cuti dan MC.
mak dekat kampung terpaksa kadang ambil cuti untuk takeover jaga adik adam.


start dari doktor operate kelenjar adam, doktor confirm adam cancer tulang stage 4.
tulang-tulang kaki adam,tulang belakang adam dah habis kena makan dengan sel-sel jahat cancer tu..
sebab tu adam xboleh nak berjalan.asyik nak baring ja...



time ni berat adam makin turun,mungkin sebab dia stress duduk hospital lama..
dia xlalu makan apa-apa.

serius memangis aku  tengok gambar ni..betapa berlainannya fizikal adam yang aku kenal dulu..
sedih sangat-sangat.

aku balik kg 1minggu,tapi sepanjang tu aku xada kekuatan nak lawat dia dekat hospital.
aku xkuat.
aku takut,


~~~~~~~~~~~~~



Dekat nak raya kami 1family dapat tau adam kena buat kimo sebab memang dah 100% confirm memang adam cancer tulang..dan cancer adam meang confirm dah stage 4. Kimo kena buat dengan kadar segera dan dos yang tinggi kata doktor.




umur baru 3tahun...dah kena alami benda ni sorang-sorang.

adam dipindahkan ke hosptal besar penang.
abg ipar aku dah start keja,terpaksa kakak aku tinggal adik adam untuk mak jaga.

dan,
pertama kali ayah call aku,dan ayah menangis.
pertama kali dalam hidup aku dengar ayah menangis teresak-teresak.


betul orang kata, kita akan jadi kuat bilamana hanya itu yang kita kena pilih.


~~~~~~~~~~~~~~~~~

masa hari raya haritu.
adam hanya boleh berdiri macamni ja..
itu pun sekejap-sekejap.
nak berjalan,kita kena pimpin dia..

start confirm yang dia cancer,hari-hari kena ulang alik ke hospital untuk ambil darah dan cucuk untuk cairkan darah.

HARI-HARI.

kalau harini pergi hosptal,platlet rendah,kena tahan ward.
macam tula hidup adam sekarang.


time ni adam dah start kimo.
lepas 2kali cycle kimo,doktor terus bagi cadangan untuk buat kimo pod.
kena operate dada untuk letak kimo pod.


dia suka senyum.
adam hebat.


bila dekat rumah.
sekarang adam dah nak masuk kimo cycle ke 5,bila dah buat kimo,nampak perubahan besar.
adam dah boleh berjalan,makan pun dah lalu..
berat dah makin naik.
alhamdulillah.

kami 1family pun makin kuat dengan dugaan ni..
makin boleh menerima takdir untuk kami 1family.




Baru-baru ni birthday adam,kemain suka dia..
benda putih dekat badan dia tu,itulah kimo pod.

kening rambut memang dah xada langsung.
kulit badan dan muka pun dah lari jauh dari dulu.




menangis sebab mama lambat sampai hospital.


cukup dah umur adam 4tahun bulan oktober ni.
allah dah takdirkan adam jadi anak syurga dan anak yang kuat semangat.


sentiasa tersenyum,sentiasa mudahkan kerja mama dan papa..
adam anak yang hebat..
anak sedara yang hebat..


~~~~~~~~~~~~~~~

gambar latest adam rayyan.
diambil 2 3hari lepas.


kami 1family,xnak minta duit sumbangan atau apa-apa,
cuma kami minta doa-doa yang ikhlas untuk adam.

doakan muhamad adam rayyan bin mohd nasir cepat sembuh dan terus kuat melawan cancer.




semoga mama dan papa adam juga terus kuat dan tabah.
semoga ada rahmat yang besar untuk kakak aku sekeluarga.



amin.








Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..