Skip to main content

Senarai makanan yang terbaik untuk perkembangan otak anak.

assalamualaikum..



aku sekarang dalam fasa anak tak nak makan.
Adelia sangat memilih makanan. sayur memang kelaut..
tapi alhamdulillah dia xada sembelit .
cuma dia xnak makan nasi n sayur sahaja.




so aku google,terjumpa info pasal makanan yang bagus untuk otak anak.
so aku share sini..
harap berguna.

aku bagi dia makan juga makanan yang tersenarai ni..
macam telur,pisang,ayam,kekacang dia suka..
hari2 repeat benda yang di suka jala..


~~~~~~~~~~


1. Minyak ikan / omega 3

Beberapa jenis asid lemak tidak dihasilkan di dalam tubuh dan harus diperolehi dari makanan. Lemak menjadi komponen utama otak. Perlu diketahui, sebahagian besar otak terdiri daripada asid lemak yang berperanan penting dalam fungsi sel-sel otak. 


macam aku ,omega 3 aku bagi dekat adelia guna olive oil pure,bukan virgin.olive oil pure ni hanya boleh guna untuk mengoreng dan menumis. kalau nak letak direct dalam makanan,kena ambil extrak virgin.. setiap dalam masakan untuk adelia aku guna. 


ni aku list senarai makanan yang kaya dengan omega 3:-

1. avocado (makanan yang bagus untuk intro pada anak masa umur 6m)
2. Minyak zaitun
3. Ikan Tuna
4. Biji rami
5. Biji chia
6. Ikan Salmon
7. Minyak ikan cod
8. Kacang kenari (kacang yang macam otak tu..)
9. soya/kacang kedelai
10. Telur

11. Couliflower
12. Bayam
13. Belut
14. Ikan keli.



2. Telur

Telur kaya akan protein, vitamin A (untuk penglihatan), vitamin D (untuk pertumbuhan tulang), vitamin E (untuk mencegah penyakit), dan vitamin B12 (untuk membentuk sel darah merah). Kuning telur mengandungi lecithin yang dianggap penting sebagai makanan otak, yang bersifat baik untuk daya ingat dan konsentrasi kerana mengandung zat besi yang penting bagi fungsi otak.


3. Buah kiwi

Buah kiwi mengandungi vitamin C dua kali ganda berbanding buah oren dan sebiji kiwi akan memberikan keperluan vitamin C harian bagi orang dewasa. Vitamin C penting untuk menyerap zat besi daripada dalam makanan. Kerana vitamin C tidak boleh disimpan dalam tubuh, maka anak-anak perlu mengambil makanan yang kaya akan vitamin C untuk memenuhi keperluannya sehari-hari.


4. Buah pisang

Pisang adalah sumber karbohidrat dengan kandungan tenaga yang baik. Memakan sebiji pisang akan membantu anak menjaga tahap tenaga dan tumpuannya sepanjang hari.


5. Buah-buahan kering

Cubalah untuk mengenalkan buah-buahan kering pada anak-anak, sebagai puding atau snack ditengah hari. Buah-buahan yang kering sangat kaya akan zat besi dan juga sumber tenaga.


7. Keju

Keju adalah makanan yang kaya akan zat pemakanan, protein, dan kalsium yang bersifat baik untuk kesihatan tulang dan gigi. Keju juga bersifat baik untuk gigi anak kerana dapat membantu meneutralkan asid penyebab kerosakan gigi.






p/s : boleh share link tanpa minta izin.



sumber : random google.

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..