Skip to main content

Khasiat Telur kepada kanak-kanak.

assalamualaikum..


telur antara makanan yang sangat berkhasiat,tambah-tambah untuk kanak-kanak. orang2 yang nak sado dia makan gak telur,tapi kuning tu dia xmakan sbb kolestrol katanya.. tapi untuk kanak-kanak keseluruhan telur adalah baik dan bagus untuk tumbesaran depa. gittewwww... 


no aku bukan pakar pemakanan...tapi aku ada baca buku dan google,sebab adelia suka telur..mula-mula aku takut juga nak bagi dia makan banyak-banyak/hari-hari..sbb takut mudarat..tapi bila baca..baru tau yang telur ni sebenarnya bagus.. atleast sehari sebiji...tambah2 adelia jenis memilih makan..ayam daging ikut mood,kadang-kadang nak makan..kadang xnak..ikan lagi la dia xnak...tapi kalau aku sua telur rebus or telur dadar/goreng..dia xpernah tolak...


~~~~~~~~~~~~~~~~

  • Rendah kalori dan lemak
  • Mengandungi Vitamin A, yang penting untuk penglihatan, pertumbuhan sel amnya dan untuk kesihatan kulit
  • Mengandungi zat besi, vitamin B, vitamin D, mineral dan asid amino yang penting
  • Sumber kolina, nutrien penting yang membantu mengawal otak, sistem saraf dan sistem kardiovaskular


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sebiji telur mengandungi :

zink
zat besi
magnesium
inositol
kalsium
potassium
choline
fosforus
vitamin A
lechitin
tryptophan
B6
biotin
asid folic
B2
B1
B5
selenium
asid amino
methionin
cystin


sumber : ebook atkins


~~~~~~~~~~~~~~~~


so? jom makan telur!!!




p/s : aku cuma share info yang aku dapat..sharing is caring.


bye.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi