Skip to main content

Rancang kehamilan menggunakan Apps dari Smartphone.

assalamualaikum..


aku memang plan baby,so far alhamdulillah.
berjaya.
walau haritu jadi konpius samaada gugur atau tidak.
start kes tu aku plan betul-betul.


apps yang aku guna sekarang ada 2.
1. LC (lovecycle.com)
2. Period diary.



paling senang dan mudah adalah apps LC.

Aku dari anak dara,period memang teratur.
28hari tetap.


Bila period teratur,senang nak kira dan agak tarikh kita subur.


Ok apps LC ni akan ambil detail kita.
Basic punya detail.

Isi mcm ni..
Bila dah isi,dia akan terus kira bila tarikh kita subur..bila tarikh period akan datang..


Icon panties.
Bawah tu dia tulis
Start date of cycle.
Kira itu tarikh 1st day.

Warna merah tu tandanya kita tengah period.

Unsafe.
Mungkin kalau make love,boleh lekat..

Tipis sangat potensi nak pregnant.
Sebab hari ke8 ni biasanya kesat.
So make love tanpa rasa gabra.

Tapi sapa takut,boleh ja hold..sebab time2 hari ke8 sampai hari ke 11 12,xbest pun nak make love.. Sebab kesat..xda mukus..



Fertile a.k.a subur, ini boleh try buang dalam if nak pregnant..
Kalau xnak pregnant macam aku,hari yang bertanda hijau mesti dielakkan..

Biasa aku stop time waktu bertanda hijau

Walaupun,4hari lepas fertile,tak berapa safe..tapi aku on ja..janji bukan time fertile gegila.
Gitteww



Hari bertands biru adalah hari yang safe.
Bersoookaaa rialah kamu bagi yang xmau pregnant..
Hahahahahaa


Bagi aku apps ni sangat berguna..
Kadang terlupa hari keberapa..
Buka dan tengok balik..

"Jap i check,harini boleh on ke x"..
Gitteww la ayat aku sekarang..
Hahahaha


Eli pun so far ok..walau mula2 aku ugut juga..hahaha..dia pun dah pernah tengok macamana aku stressnya pasal kes haritu..
So dia support aku dengan lapang dada..aku memang xready lagi nak tambah anak.cukup dulu sorang..

Makanya,
Memang kami sama sama rancang lepas kes haritu.

Cuma aku xzalim la sampai nak guna kondom..dia still boleh dapat apa dia nak..
Dia pun xzalim suruh aku suntik or makan pil..or bawa masuk benda dalam badan..

Adil.

Aku xsanggup juga nak rancang dgn pakai kondom semua..
Sumpah xbest.

Seks ni penting dalam rumahtangga.
Nak plan macamana pun,memang kena tiptop bab ni..

Kalau x..hambar uoll.



~~~~~~~~~~~

Sila la download masuk hf apps LC ni,insyallah membantu..

Xda la isitilah main agak2..
Lupa ja..tengok balik calendar..
Hehehe


Good luck uoll.











Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di