Skip to main content

Ikat perut suami dengan aneka makanan.


assalamualaikum..


Perh!tajuk entry..hahahahha


dah lama xshare gambar makanan yang aku masak.
now nak lungguk sekali banyak..

ready..
1
2
3..





1. Nasi ayam

nasi ayam memang feberet aku la..
dan eli pun suka ..bertambah-tambah dia makan kalau buat nasi ayam.

kalau dulu terkemut-kemut masak nasi ayam..now,dah terer..hihihihi
nasi ayam,kalau rajin,aku buat sekali toge masak sos tiram..
kadang makan dgn sawi cina tu..kobis potong nipis-nipis..
perh!rangup oi..



resepi : nasi ayam safiyyah osman.


Ayam perapan untuk sup.
perap ayam dengan bahan blend(bawang besar,bawang merah,bawang putih,halia,serai).
perap lagi lama lagi sedap.


Sup Ayam.
panaskan air dalam periuk,biar sampai mendidih,masuk ayam perapan sekali dengan bahan blend.(bahan blend perapan tu simpan sikit untuk masak dengan nasi.)
biar sampai ayam dah betul-betul masak.
angkat ayam(ketepikan,masukkan kuah sup dalam 1senduk-2senduk).

Sup yang dah kosong tu,uoll masukkan kiub ayam,daun sup.
kalau xcukup rasa gula garam,boleh tambah.
settle.


Ayam perapan kuah kicap.
perap ayam yang berkuah sup tu dengan sos tiram,kicap cair kipas udang manis,kicap pekat.
perap selama yang boleh.


Nasi ayam kuning.
Satukan beras,bahan blend dengan serbuk kunyit dalam rice cooker,masuk sup ayam dan masak macam biasa. kalau ada daun pandan,masuk daun pandan sekali.settle.


Kuah sambal.
tomato,cili padi merah(cili siam),cili hijau,bawang putih,sos cili,sos tomato,cuka.(Blend tanpa masukkan air.)
masak atas api paling slow sampai kuah pekat.

cuka letak 1sudu kalau buat sikit.
bawang putih,lebihkan kalau nak lagi sedap,tapi jangan terlalu banyak pulak.
sos cili dalam 2-3sudu besar.
sos tomato 1-2 sudu besar.
tomato dalam 1-2biji
cili ikut suka nak banyak mana.cili siam tu,kalau terlalu banyak nanti jadi pijar sangat.
agak-agak la sendiri.


Ayam.
ayam yang dah diperap,asingkan dengan kuah.
goreng atau bakar,ikut suka.


Kuah kicap.
Kuah kicap yang perap ayam tu,masak atas api paling slow.
masak sampai agak-agak pekat sikit.
siap.

makan!!!





 2. Daging masak rempah kerutub.

asalnya nak msak kerutub,tapi bahan tak cukup..pastu macam tak jadi..terus tukar..
hahahah

dah lupa macamana resepi dia..sedap belasah ja..
hahahahah

licin gak eli makan.




3.Daging goreng kicap

ni pejam mata pun boleh buat.
tapi aku biasanya kalau daging,aku suka tumis dengan rempah daging sikit.
letak bawang banyak-banyak..
auwwwwwmmm!





4. Ikan bakar,kangkung goreng ikan bilis,cabai kicap bawang.

makan dengan nasi panas-panas..
perh!perh!perh!



guna pemangang ajaib ja.


ikan aku perap dengan
cabai kering
serbuk kunyit
serai
halia
serbuk jintan manis
garam
gula

bakar!
siap.




5. Mee Jawa.

mee jawa.
mee jawa ni dia lebih kurang mee rebus..
tapi dia banyak guna udang kering..
rasa memang lain sikit la dari mee rebus.
resepi google.



selamat jadi,walau baru 1st time buat.
resepi aku ikut resepi ni..


tapi aku ada derhaka resepi la..
hehehe

aku guna carrot dengan ubi kentang..tak guna keledek.
try la..confirm best!




6.Mee celup.

bahan mee celup
toge celur
kangkung celur
perut dan daging lembu hiris nipis
kacang tanah tumbuk
limau
lobak asin
daun sup daun bawang
lada putih
chili flake



mee celup sebelum diletak kuah.


tadaaaaa!

aku makan 3mangkuk hahahahha
puas hati aku.


resepi google
aku ikut resepi ni..


sumpah sedap!
masam-masam,masin-masin.




7. Bihun soto.

soto yang kali ke 144565656554442
hehehe


auwwwwwmmmmm!




itu saja.
now eli saiz seluaq dah xmuat ..
hahahaha



resepi-resepi ni ada aku share video dekat instagram.
^____^

#safiyyahosmanmasak



bye.








Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..