Skip to main content

Diet cara Faezah ELai.

assalamualaikum..



Semalam aku saja usha usha instagram faezahelai.. gila oi..badan dia macam barbie. Berat dia dari 56kg turun jadi 46kg.

Aku scroll scroll sampai la jumpa 1gambar,dia buat Q&A dengan fans dia..fans dia boleh tanya pasal macamana dia diet..


Gigih ok aku baca komen2.. so now dapat la gambaran macamana dia boleh kurus.


1. Dia diet kira kalori.

2. Sehari dia ambil 500-700kalori only.

3. Hari hari dia makan nasi dan kurangkan lauk. Sebab lauk kalori tinggi dari nasi.

4. Sehari buat 40min senaman.

5. Buat sit up 50kali sebanyak 3set. Pagi 50kali,tghri 50kali,malam 50kali. Dapat sehari 150kali sit up.

6. Pagi makan banyak,sebab kita ada 1hari untuk burn kalori.



6point yang aku dapat. So aku dah bjaya 3hari diet kalori..susah wei... tapi mudah dari diet atkins semua... 

Tiap kali nak makan,kena rujuk list makanan.. sebab nk kira kalori kan.. macam aku mudah sebab guna apps.


Apps : myfitnesspall

Aku dah 3hari la berjaya makan setakat 700kalori gitu..


Faezah elai dapat turun berat 10kg dalam masa 2bulan. Dia xmakan ubat kurus..just diet cara kira kalori ja..

Kawan kawan aku pun ramai yang berjaya kurus dengan cara kira kalori ni..

Hg boleh makan apa saja..
Kicap sos gula nasi mee bihun...
Tapi kena kira kalori dan kurangkan kuantiti makanan.



Macam semalam,aku breakfast bihum goreng..tengahari aku skip makan..makan epal hijau 2biji pukul 6 gitu..malam dah xmakan..


Siapa yang nak diet kalori ni,faezah elai tu tulis..kalau xmampu nak makan 500kalori..makan 700 ke 800kalori..
Sehari badan kita akan burn 1300kalori..
Kalau kita makan lebih dari 1300kalori..memang akan jadi lemak..


Macam aku,aku limitkan kalori yang aku kena makan 1200..xboleh lebih..
Banyak hari aku try nak bagi xlebih..
Tapi xberjaya.. baru 3hari berjaya wei..lepas try banyak hari..


Bila limit kalori 1200sehari,dalam seminggu aku boleh hilang 1kg..itu kalau makan sehari 1200kalori..

Kalau kurang..insyallah boleh turun banyak dalam seminggu..


Good luck pada diri sendiri dan pada org y dalam proses diet juga..


Bye!

Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di