Skip to main content

Adelia dah big girl.

assalamualaikum..


Lama x cerita pasal Adelia... adelia dah umur 2tahun 3bulan gitu..


Dia tengah tak sehat..selesema dgn batuk..dah seminggu dah..ni la sakit paling lama..



Adelia now dah boleh bercakap sikit sikit + dengan bahasa alien sikit.

Dah pandai nyanyi twinkle twinkle little star..baba black sheep..

Banyak dah perkataan or ayat pendek yang dia dah pandai sebut.

Bahasa rojak. 
Speaking memanjang.. 
Semua sebab pengaruh dari disney junior.



Ini budak kenal cat..tak kenal kucing..
Kenal frog..xkenal katak..
Kenal cow..tak kenal lembu..
Hahahaha


Jenuh la..


Adelia pandai merajuk..
Pandai manja manja..
Pandai mengamuk...



Rambut dah makin panjang dah..
Aku beli banyak cekak rambut..
Selamat dia nak pakai...
Walaupun kadang kadang pakai sejam gitu ja..

Yang aku perasan,bla dia pakai cekak rambut..dan2 dia mcm baget dia cun hahahaha..
Kemain!



Suka korek hidung..
Feberet uoll.



Rambut dia kadang aku geram..
Sampai dah cucuk mata..
Tapi nak ikat..dia xbagi oi..
Rimas...

Rambut plak ikut macam apak dia..lengkoi2 curly..
Time dia berpeluh..memang kesian..basah mcm mandi..part ni memang ikut apak dia sejibik...



Baju dia tu dari H&M,dapat RM15 ja..sebab diskaun..


Dia suka makan cornflake..
Kadang aku bagi juga coco crunch..
Tapi xselalu..sebab terlampau manis..
Cornflake bleh tahan lagi..


I love mama..walau mama garang mcm singa..hewhewhewhew


Aku memang garang..
Kadang mai mood pms..masyallah..aku memang cepat naik angin...


Tapi aku cuba praktikkan apa yang aku baca pasal nk pujuk anak...


Kita kena peluk dia...if dia tgh marah..peluk...dia nangis peluk..apa saja yang kita nk bagi dia cool down..kita kna peluk..


Aku peluk dia sambil mulut bunyi "syhhhhh"...urut2 belakang dia..


Serius wei...memang dia akan cool down..kalau tgh mengamuk..aku peluk dia pelan2..dia automatik akan jdi manja..merengek gitu...


Si sekarang,if apa2 dia sendiri akan mai dekat aku or apak dia..nk peluk..n dia sendiri akan tepuk belakang kita sambil mulut bunyi "syyyhhh"

Aku pun konpius sapa nk cool down sapa hahaha..


Try la buat..insyallah jdi..



Adelia yang dah banyak akai..
Now dia kan sakit tekak..batuk2..nak apa2..main tunjuk ja..suara xkluaq..
habis kuat pun dgr dia cakap "b..help me"


Semoga Adelia terus dipelihara oleh allah..
Aku n apak dia ,sedaya upaya akan usaha jaga dia...semoga allah pinjamkan dia pada kami lama2...


Aku sehari cium dia..ada la lebih dari 100kali..sat2 cium..huhuhu..

Itu saja cerita pasal Adelia Adli.


Bye.












Comments

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..