Skip to main content

Review : PROBIOTICS LABB -512 ,ubat untuk sembelit kanak-kanak .

assalamualaikum..


alhamdulillah,dah nak masuk 2minggu ++ Adelia dah berak tak nangis-nangis. Setelah macam-macam cara aku cuba..homeopati...tukar susu..akhirnya ubat probioatic ni yang paling berkesan.


Haritu ,aku memang susah hati gila-gila sebab Adelia punya selera makan teruk sangat-sangat. Sampai kurus keding,nampak tulang rusuk.. aku ajak apak dia jumpa pakar kanak-kanak. Selalu dok p dekat Banting..tapi tutup pula time kami nak p tu..


aku tanya la dekat facebook,ada kakak yang syorkan bawa ke Klinik Pakar Kanak-Kanak Doktor Saiful. maka google la aku pasal klinik Doktor Saiful ni..dah jumpa,aku call ..sebab tak familiar..


NO 6E, JLN SRI SAGA, TMN SRI SAGA
43000 SG CHUA, KAJANG
(Sebaris Celcom & Affin Bank)
Tel: 03-87335798 / 87367133



Sampai,isi borang..dalam 10minit gitu,jumpa doktor.

aku pun cerita pasal masalah Adelia..

doktor cakap
" masalah dia xmakan ni mungkin ada kena mengena dengan kes sembelit dia..dia takut nak makan sebab dia tau nanti dia berak,dia akan sakit..sebab tu dia terus hilang selera makan..selagi maslah sembelit dia tak settle,selagi tu dia xakan ada selera makan..bagi vitamin pun xakan jdi apa-apa.."

maka Doktor Saiful suggest ubat PROBIOTICS LABB -512 ni.. 



1botol ni RM20 ye.. ada 10biji kapsul.

cara nak makan :-
5hari pertama bagi hari-hari.
1hari 1kapsul..

kena masukkan dalam air masak atau air susu yang dah sejuk..tak boleh suam,tak boleh panas..
kena makesure anak minum sampai titisan terakhir..gittewww


kalau 5hari berturut-turut tengok anak dah ok dari sembelit..stop.. kalau jadi lagi xlega-lega..stop 2hari,lepas tu continue bagi makan 1kapsul selang sehari..

alhamdulillah,Adelia cukup 5kapsul..dah ok dari sembelit.
aku letak dalam air masak..tapi tak habis..so aku letak dalam susu dia yang dah sejuk..tunggu dia betul-betul nak susu..terus bagi yang dah sejuk..so dia memang minum..tak tolak..


kalau bagi time dia dahaga sikit-sikit,dia memang reject susu yang xsuam..kena trick kejam sikit.

now selera makan dia pun dah ok..makan banyaaaaaaaaaakkkk sangat..syukur gila.
dah suka makan ayam..makan telur..sayur hijau dia xnak..kobis carrot dia dah mula nak makan..


cuba la tengok..
kot-kot sesuai dengan anak anda kan..

sharing is caring!




Comments

Unknown said…
kapsul ni untuk baby umur berapa ye..??
safiyyah osman said…
Tak sure..akak cuba tny doktor...
Mar Mansor said…
ooo adelia bawah 2 tahun kan?

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..