Skip to main content

Resepi Nasi Ayam yang simple dan sedap. #safiyyahosmanmasak

assalamualaikum..



menu cuti CNY..

Aku dah buat 14673829kali nasi ayam ni..hihi..
aku suka nasi ayam..memang makanan feberet la..

makin selalu buat,makin aku buat dia jadi sesimple yang boleh..hahahaha..
dulu rasa macam qenyah nak buat..tapi now!!sennnnnnnnaaaaaaannnnnnngggggggggg!


aku ada share resepi dekat instagram. under hashtag #safiyyahosmanmasak
tapi aku tak tau la kalau orang luar boleh view or tak sebab ig aku private.


resepi ayam :-
ayam perap dengan bahan blend. (bahan blend : halia,bawang putih,bawang merah/bawang besar)
didihkan air.
air mendidih,masukkan ayam dengan bahan perapan tu sekali.
tunggu sampai ayam masak.


ayam dah masak,uoll angkat,letak dalam bekas,makesure air didihan ayam tu pun uoll ambl la dalam 1 ke 3senduk. Masukkan sos tiram.kicap cair,kicap pekat. gaul bagi rata n perap. lagi lama lagi besttttttttt.

nanti boleh goreng or bakar. siap!

kuah kicap tu,masak atas api paling slow,biar sampai mendidih dan pekat.


nasi :-
basuh beras macam biasa, ambil air rebusan ayam tu untuk tanak nasi.
masuk serbuk kunyit sikit,letak garam skit. jadi la nasi warna kuning.


kuah cabai :-
bawang putih,cabai melaka,cabai merah -blend /tumbuk
masuk cuka,sos cili & air--kacau bagi semua bercampur.
panas periuk,masak cabai tadi..sampai pekat.letak gula. siap.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


senang ja kan??..insyallah sedap.
:)

Comments

Cik Puan Tqah said…
cm sdp..bleh try..resipi sng je pon kann
Mummy Faeeq said…
Nyamm2..nak rajinkan diri cam pn.piya ni..rajin masak..:)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di