Skip to main content

Sambal Ikan Bilis Petai

assalamualaikum..


kali kedua dalam hidup aku buat sambai petai..
sebelum ni mak ja dok buat..
eli pun tak pernah request nak makan masa mula-mula kawen..

lagi pun after 2tahun kawen baru la aku betul-betul pandai masak sambal.
dulu macam-macam resepi sambal aku cuba...semua tak jadi..
sampai la ada sorang customer aku,nama kak aisyah ajar cara buat sambai..

alhamdulillah memang jadi sambai aku lepas tu :)


resepi sambal petai ikan bilis ;-
petai (belah tengah)
ikan bilis (nak ganti udang pun boleh)
cabai kering(potong dan rendam air panas sampai kembang)
air asam jawa sikit(bancuh pekat2)
gula
garam

*aku memang tak guna sebarang bawang*


blend cabai kering tu dengan air yang paras2 cabai ja..blend sampai halus.
panas minyak dalam 1senduk,tumis cabai,buka api paling slow..
tutup periuk separuh..masak sampai sambai pecah minyak..
selalu kacau k takut hangit pula..
dah pecah minyak,masuk ikan bilis yang dah tos air..
masak ikan bilis dengan sambal sampai agak sambai nak kering sikit-sikit,masuk air asam jawa..masuk petai..
agak dah nak masak petai tu,masuk gula garam..
siap.

insyallah sedap.
hehehe

kalau ikan bilis tu uoll ganti dengan udang,udang tu uoll masuk last sekali..kira masuk lepas agak petai nak masak..sebab udang kalau masak lama xsedap..jadi liat..

sambal..kalau nak sedap uoll kena pandai adjust gula..pedas2 manis sikit..sure meletop2 time makan.


aku masak untuk eli bawa bekai,dia minta suruh masak sambai petai..aku bangun pukul 5.30pagi..masak nasi goreng sekali..

nasi goreng basic,telur mata & sambal petai.
ni dia makan breakfast dengan lunch sekali.
jimat duit.


nasi goreng tu senang ja..

*cabai melaka(cili padi)
*bawang besar 1labu
*bawang putih 5ulas
*ikan bilis
carrot
sawi
garam

tumbuk bahan* sampai lumat/halus

panas minyak tumis bahan tumbuk tadi..api buka slow ja..
agak dah masak ikan bilis.. masuk carrot..agak carrot pun dah nak lembut masuk nasi..gaul rata..masuk sawi..perasa dengan garam,siap.

senang ja kan?..

nak makan buh kicap sikit..ada timun plak..sedap..hahaha


bye.









Comments

zacky786 said…
haah jmat duit kn ..
xpayah nk membazir mkn kt tmpt kje
bahiyahaziz ; said…
ni fevret saya ni...selalu mak masak,tapi skrg susah nk jmpe petai,kempunan nk mkn...hihiii

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..