Skip to main content

Kandungan Paraben & Sodium Lauryl Sulfate (SLS) dalam ubat gigi kanak-kanak,Merbahaya???

assalamualaikum..


Pernah tak kita check kandungan ubat gigi anak kita??..perasan tak apa kandungan ubat gigi anak kita?? Aku selama Adelia hidup ni,memang tak pernah guna pun ubat gigi time berus gigi dia..Adelia pun susah gak nak gosok gigi..

tapi bila aku tanya pendapat doktor n kawan-kawan yang kerja nurse,depa pun tak galakkan guna ubat gigi,selagi anak kita xmakan benda-benda manis atau jajan,xkerap gosok gigi or tak guna ubat gigi ,tak perlu risau pun...Adelia aku memang tak ajar makan jajan.. 

so far benda manis yang dia minum hari-hari adalah SUSU FORMULA dia ja. Coklat,aiskrim aku pernah bagi dia 3kali ja kot..tu pun ciput gila..


Adelia gosok gigi memang jarang dan tak guna ubat gigi.. Dia macam tak selesa berus tu dok gosok gigi dia..jenuh paksa..tapi aku tak paksa gila-gila pun..sebab takut nanti dia fobia..fobia nak gosok gigi..fobia nak mandai pula..so aku wat lex..wat cool jala..aku tenyeh gigi dia guna kain bersih dengan air suam.

so anda macamana?
tau tak bahaya paraben?? tau tak kesan buruk SLS??
apa paraben boleh effect anak kita??


aku pernah share pasal toiletries baby yang selamat dari paraben..
klik SINI 


ni ubat gigi free yang aku dapat sebab beli berus gigi baru dekat Adelia.
tak guna pun..

kandungan paraben yang ada :-
methylparaben
butylparaben


juga terdapat :-
sodium lauryl sulfate (SLS)


Paraben tu apa??
paraben ni dia bahan kimia yang dimasukkan dalam makanan n product-product macam ubat gigi ni untuk bagi tahan lama. Barangan bayi pun memang bercambah ada paraben.


Sodium Lauryl Sulfate tu apa??
sejenis bahan yang digunakan untuk menghasilkan buih. Murah dan mudah didapati. 


Kenapa ada paraben dalam product-product toiletries baby?
Paraben ni mudah didapati dan murah. Digunakan untuk memanjangkan tempoh penggunaan sesuatu product. Dalam bahasa senang..dia akan buat product tu lambat berkulat.. faham?.. 


Side effect paraben pada kanak-kanak dan bayi :-

Baligh Lebih Awal. (Early Puberty)
Kebolehan paraben meniru hormon lain menyukarkan sistem endokrin berfungsi sempurna.
akan menyebabkan kanak-kanak perempuan boleh baligh lebih awal contohnya seawal lapan tahun. Para pengkaji paraben mendapati bahawa, pembesaran buah zakar dan buah dada kepada kanak-kanak lelaki juga boleh berpunca daripada paraben.



Benda ni kita tak boleh elak pun sebenarnya,still besar nanti anak-anak kita ni terdedah dengan product-product yang memang 100% menggunakan paraben..tapi apa salahnya kita jaga sementara kita boleh jaga kan??


Side effect SLS pada kanak-kanak dan bayi :-
mengeringkan kulit dan SLS adalah penyumbang kepada cancer.


mungkin kandungan yang ada ni adalah kandungan yang dibenarkan ikut piawaian yang ditetapkan,tapi kalau kita ada choice untuk pilih yang lain,apa salahnya kan..

guna product berasaskan organik pun ok,cuma harga agak mahal..tapi apa salahnya invest untuk anak,ye dak? 

duit boleh dicari..anak tiada ganti..
buatlah pilihan yang bijak..
:)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

orang kata dekat aku :-

"hg dok jaga sangat makan Adelia kenapa??,nanti dia besaq-besaq dia makan juga benda yang hg xbagi dia makan tu.."


Aku kata " Selagi aku boleh jaga makan minum dia..aku nak jaga..nanti dia dah besar,dia pandai pikiaq sendiri.."


aku sendiri,ayah memang tak ajar makan jajan..ayah memang jaga bab makan jajan..ayah tak bagi makan keropok,minum air tin,air kotak..bila aku besar,naik sek rend,sek menengah..memang aku xbiasa nk jadikan minum air bergas..makan keropok.. tu sebagai habit..

so aku rasa,bila aku control adelia bab-bab jajan ni,aku harap bila besar benda tu akan buat dia tak berkenan dengan jajan.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

nak cerita pasal ubat gigi tapi melencong ntah mana hala..hahaha

jangan tanya aku,ubat gigi mana yang tak ada paraben dan SLS..aku tak selidik lagi..uoll kena search la sendiri..kot-kot wujud..

tak pun guna kayu sugi ja untuk anak.. :)


sharing is caring.
Jangan Lupa periksa sekali toiletries anak anda :)



bye uoll.
















Comments

DYatie ABakar said…
Thanks piya!!! Useful sangat.
Sharz said…
thanks piya for sharing...kite suka baca blog piya sebab selalu share benda2 mcm nie..kdg2 tak pernah terfikir nak research pon hal2 macam nie.. :)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..