Skip to main content

Jika anda vaksin anak anda, anda perlu tahu pasal ini........

assalamualaikum..




AEFI....


Ramai tak tau apa itu AEFI...AEFI stand for Adverse Events Following Immunisation (AEFI)... atau bahasa kita-kita..kesan-kesan yang ada %  akan terjdi pada anak selepas di vaksin..y sptutnya nurse2 doktor2 di malaysia inform kpada parent b4 anak divaksin... bkn just inform anak akan demam...gitewww.


Aku pun xtau dulu...ingat vaksin ni benda baik...wuwuwuwu...


B4 tolak vaksin, baca dlu apa vaksin tu...jgn tolak sebab ikut orang & jgn vaksin sbb ikut orang juga.. Hati kena tetap dlm hal2 y kait nyawa anak..

Kalau dah baca..dh ambl tau apa tu vaksin...tapi still nk vac anak, xada masalah..hak masing2..

Tapi ambil tau apa tu AEFI...jgn ingat vac xda side effect ye.

Suruh nurse explain apa tu AEFI..suruh doktor explain AEFI..tanya pasal kandungan vaksin. 

Kalau doktor or nurse kata complicated nak terangkan pasal AEFI..cakap dkt dia.."xapa..saya nk dengar..insyallah boleh faham"

Tiap kali vaksin anak, simpan botol insert tu..bawa balik rumah..ingat tarikh anak kena vaksin bila..pantau anak anda.

Minta pendapat ramai doktor..cari doktor yang pro vac n anti vac..compare penerangan antara dedua doktor..

Lepas vac anak, pantau anak...AEFI ada y jadi selepas beberapa jam..ada y jadi lepas beberapa hari..beberapa bulan..beberapa tahun...

Kesan lepas vaksin bukan hanya DEMAM semata2.

gittewww. 

Ini aku bagi link pdf pasal AEFI..

http://www.moh.gov.my/images/gallery/Garispanduan/Garispanduan_Farmakovigilans.pdf





P/s : aku ibu muda. Bkn doktor bukan nurse. Tapi aku celik mata sbb aku membaca n berjumpa dgn doktor minta pendapat..balik rumah hadam..comparen buat keputusan. Aku tau sebab apa aku xmau vaksin anak...bukan aku ikut orang.



Comments

Mar Mansor said…
nak share..doktor inform bahaya vaksin lepas dah cucuk ank..emmm..
tak paham pasal kena simpan botol tu..boleh ke?
kat buku merah ada tulis date,chop,ID nurse sekali..
safiyyah osman said…
Boleh mint utk di simpan. Xsalah.
Chekgu Azrine said…
Tq for info sis..good sharing
Unknown said…
setuju...doktor pun tak thu apa itu GPF :)
MOMMYLIN said…
dear.. lin pun ragu2 bab vacsin ni. tapi... xcukup knowledge untuk unvaccine anak pula. baca artikel pun macam tak fhm jew...
Unknown said…
Oh.. Boleh minta ye...baru tau. Cam sy vacc anak bukan sbb ikot orang gak. Sy aware dgn pro n cons vacc ni. Xpe lpas ni vajsin anak sy nak minta simpan botol. Kesan apa2 boleh terus rujuk ospital.
Unknown said…
tq for the sharing..masa anak 1st dulu,main ikut jer..kali kedua ni,kena berhati2 la..

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..