Skip to main content

Balik Kampung :: Mee udang pulau sayak,kedai usop.

assalamualaikum..


Hari sabtu petang,aku dah sampai rumah mak..sampai dalam pukul2.00ptg gittu...bagi adelia lena sebab pagi tu dia bangun awal..

Pukul 4.00ptg gitu aku nak p makan mee udang dekat pulau sayak dengan kawan2 zaman kendos.hehehe..

Plannya kalau adelia bangun,aku akan bawa..kalau dia still lena..aku tinggal dekat apak dia...


Tengok2..dia LENA..hahahahaha..terus rasa remaja gittewww..


Siap2..baju apa xtak tukar..sebab aku b4 tu p makan kenduri rumah bff..tukar tudung ja..rembat shawl mak..

Tengah tunggu pipah dengan yati sampai..kami naik 1kereta.
Semua 4biji kereta.

Kereta pipah
-pipah
-yati
-aku

Kereta niny
-niny
-mael

Kereta capit
-capit(kawan dari tadika)
-pali
-rezal

Kereta chaq
-chaq
-naim
-syafiq shaini
-lupa nama( sebab xberapa rapat time sek)


Yang xdapat join
-nazierah
-asma nadia
-fatin marzuki


Eli kenal kawan2 aku ni..so dia ok ja..bagi keluar dengan syarat ada perempuan dan jgn bertepuk tampar dengan budak2 jantan ittewww...

Eli pun pernah lepak dgn depa..so tau mcmna cara aku bergaul..eli cukup support aku bab berkawan..

Sebab kawan2 aku ni, banyakkkkkk sangat tolong aku dulu. Tak terbalas budi depa..


So kami sampai pulau sayak dah pukul5.30..jem sebab mana mai mat rempit ntah..punya ramai...dah la bawa moto masam sakai..sampai ada accident..denganya mat rempit tu mati..

Bayangkan..bawa moto macam sakai..makan jalan orang ikut suka pala lutut dia ja..haiissshhh..semua yang merempit tu MELAYU.

Dekat pulau sayak ni,banyak kedai mee udang.

1.kedai usop.
2.kedai yaacob.

Dedua kedai aku biasa makan. Bagi aku dedua sedap. Sedap yang biasa2.. mee rebus ban pecah sedap lagi.


Tapi setakat nak makan..nak layan2..tu ok la.. :)


Aku yang punya..
Capit dgn niny pun sama menu dgn aku.

Ada yang cakap,tak pun kata ada menu ni..
Sebenarnya,menu ni aku buat pala..hahaha..

Aku tanya boleh campur2 ke seafood..dia cakap boleh..

Boleh campur
Udang +ketam
Udang+ketam+sotong
Udang+sotong

Gittewww..

Macam menu aku makan ni, RM15-RM18
Makan buh sos banyak2...marveles juga..


Koteaw goreng pali..
Ada akai ka makan koteaw goreng..bek mai umah aku..aku masak..hahahaha

Menu ni xtau berapa hinggit..aku agak dalam RM8 kot..

Udang tu dia sedekah ja..sebab xmakan udang.. 


Mee udang.
Ni menu ramai orang.
Ada 4ekor.
Kalau special ada 6-8ekor udang.

Harga mee udang RM11
Harga mee ketam saja xda udang RM10



Nasi putih+udang masak sos.
Ni pipah punya..
Dia kata sedap.
Udang tu rasa masam manis sos..
Tapi makan mcmni,xda kuah..tapi pipah suka makan jenis kering2 gini..licin woooo..

Harga :: RM9 


Ramai betul orang tau..
Pukul7 gitu baru gerak balik...
Tapau mee udang dekat eli..

Dari kiri :: yati,pipah,niny &aku.

Yati kawan dari aku darjah 2.
Pipah dgn niny kawan dari aku form1..

Aku jeneh berkawan stock kenal family..
Dulu selalu ikut niny &parent dia p makan merata..pakcik &makcik baik..pakcik masa aku p rumah masa pregnant,dgq kata aku teringin ketam..esk pagi bangun tgk dh ada ketam dkt dapur..
Baik sgt2 family niny dgn aku..
Tapi now dah lama xjumpa pakcik n makcik..
Family pipah pun aku kenal..adik2 dia pun baik dgn aku.adik pipah sorang tu pandai menjahit &suka bersedekah shawl dia dkt aku FOC hahahaha :p
Ayah yati plak suka dengar aku gelak..hahahha.. ayah yati ni lawak...suka melawak.. 


Gittewww ceritanyaaaa..


Tunggu bulan 11 ni pula, sebab niny kenduri bulan 11.

Pastu dah xtau bila pula akan berjumpa.




11-18years of friendship and still counting. 











Comments

mommy.aisy.hana said…
Kyati suka makan mee udang kt pongsu seribu. Sedappp ahhhh..
Fatin Khadir said…
Sedapnya tgok...lama x p makan kt plau sayak ni...hehe
hasyimahshe said…
telan air liur tengok foodddsssss

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..