Skip to main content

Simptom awal AUSTIME terhadap anak.

assalamualaikum..

Kita kena selalu pantau perkembangan anak kita. Kita kena tau kebolehan anak ikut umur..macamana nak tau?..banyaklah membaca..dunia dihujung jari. Malas baca buku..baca dekat internet..

Jangan bila tengok anak perkembangan slow dari anak orang lain rasa lega..bagi aku xsemua perkembangan kita kena risau..just risau pada part2 perkembangan yang penting.. mcm kebolehan bercakap..kebolehan respon pada persekitaran.. kalau part2 lambat berjalan..lambat tumbuh gigi tu..bagi aku biasa..selagi doktor tak cakap anak kita cacat kaki..insyallah cepat atau lambat anak still akan berjalan.

Macam adelia ,lambat berjalan...1thun 5bln gitu baru boleh berjalan..tp bila dah berjalan..gigi pun dah nak penuh..sbb dia tumbuh gigi awal...fham?..


Dibawah ni aku nak share ciri2 austime. Sama2 kita pantau anak kita ok.. kalau nampak something wrong somewhere..laju2 bawa jumpa pakar untuk diskas..


Ni simptom-simptom awal austime. Simptom2 ni akan berlaku secara berterusan dan menjadi semakin teruk bila usia anak bertambah.



  • Tidak pandai menunding jari untuk menunjuk ke arah sesuatu pada usia 1 tahun
  • • Tidak membuat bunyi-bunyi bayi (contohnya, ba-ba-ba, na-na-na) pada usia 1 tahun.
  • • Tidak boleh menyebut 1 patah perkataan pada usia 16 bulan.
  • • Tidak menggunakan frasa dua perkataan pada usia 24 bulan.
  • • Hilang kemahiran berbahasa secara tiba-tiba
  • • Tidak pandai bermain permainan olok-olok
  • • Tidak menunjukkan minat untuk berkawan
  • • Sukar untuk berkawan
  • • Memberikan tumpuan dan perhatian yang sangat singkat terhadap sesuatu objek dan/atau peristiwa
  • • Tidak memberikan respon apabila namanya dipanggil.
  • • Menunjukkan sikap acuh tak acuh pada orang lain
  • • Kurang atau langsung tiada kontek mata
  • • Melakukan pergerakan badan yang berulang-ulang, seperti melambai-lambaikan tangan atau mengoyang-goyangkan badan
  • • Mudah mengamuk dan/atau mengamuk pada tahap yang melampau
  • • Obses dengan sesuatu objek, seperti kipas yang sedang berpusing
  • • Tidak fleksibel atau terlalu terikat dengan rutin hariannya
  • • Terlalu sensitif terhadap sesetengah bunyi, tekstur atau bau
  • • Mengalami kesukaran untuk membaca atau memahami ekpresi muka
  • • Tidak mampu untuk berkomunikasi secara bukan lisan, seperti menggunakan ekspresi muka
  • • Tidak memahami bahawa orang lain mungkin mempunyai pemikiran dan perasaan yang berbeza daripada mereka
  • • Mempunyai minat yang terhad, seperti membaca jadual latihan.
  • • Kemahiran motor yang aneh
  • • Corak pertuturan yang berbentuk mekanikal dan robotik

Apa itu austime?

-  Kecelaruan perkembangan dan membawa impak yang besar  keatas kemampuan berkomunikasi dgn org sekeliling.

- imaginasi kanak2 yang ada austime terhad, kanak2 tersebut akan mengulangi perkara/perbuatan yang sama berulang kali.

- Lebih kerap berlaku kepada kanak2 lelaki berbanding perempuan. Nisbah 1:4.

- masih tiada penawar utk austime dan tiada siapa tahu puncak austime(klu dkt oversea tgh fight kata vaksin penyebab austime).

- nisbah austime pada awal tahun 70an, 1 dalam 10,000orang. Paling terkini statistik tahun 2012 1 dalam 88orang.

- Dekat US ada 1.5juta penghidap austime..until now dekat malaysia tiada statistik rasmi pasal penghidap austime.


Apa2 pun,kita sebagai mak ayah..pantau kebolehan dan perkembangan anak sebaiknya.. selebihnya kita tawakal.


Jaga permakanan anak. Itu paling penting. Elakkan jajan dan segala jenis makanan yang merapu2..


Good luck untuk semua. Semoga anak2 kita sentiasa dilindungi.



Info kredit kepada :: Makmal austime UKM.






Comments

Chekgu Azrine said…
Kat sek akk ada ramai jugak autismd..ada yg serius..ada yg mild je..ada sorang tu dia xblh tgok kipas yg stand tu tgh pusing..dia dok jr tatap..mcm syiok..hehe..geli hati jugak tgok..
~ NANA ~ said…
Thanks for the info piya
D Yatie said…
Tempoh hari kat KKIA juga check anak ad autisme atau tak. Slh satu simptom kalau tb2 anak tu letak jari kat tgh2 btg hidung.
veesakura said…
Thanks for the info,piya!
School Of Tots said…
Entri yg menarik
Semoga berkembang sebagi ilmu bermanfaat..
SyimaSyaz said…
good info... memang tgh carik symptom ni...
Aty_Fared said…
Selalu terpikir pasal penyakit ni...sejak tengok cerite shah rukh khan tu lah...ade satu cerite industan die jadi autisme... anak kawan asben pon ade penyakit ni..tp die bijak sangat..cume pelik sikit la..
Aty_Fared said…
Selalu terpikir pasal penyakit ni...sejak tengok cerite shah rukh khan tu lah...ade satu cerite industan die jadi autisme... anak kawan asben pon ade penyakit ni..tp die bijak sangat..cume pelik sikit la..
safiyyah osman said…
Aty..piya pnh dgr org kata..if anak austime..elok bgi dia jdi hafiz.. hafaz alquran... sbb budak2 austime power dlm bab mengingat...

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..