Skip to main content

Ikan Siakap masak 3rasa.

assalamualaikum..


1st time oi aku masak dan siang ikan siakap. Punya susah la nak siang... hampir2 ioll nak tengok dekat utube cara siang ikan siakap..hahahaha..


Saiz ikan ni besaq gila..
Tak ingat berapa kilo..tapi murah... 
RM13.00

ikan segar mata xmerah..aku memang cukup payah la nak beli ikan dekat giant or tesco..sebab ikan banyak mata dah merah..lembik..insang pucat..

Maybe haritu rezeki sebab p waktu pagi kan..ikan memang elok..

Dekat giant dgn tesco ikan ayam daging memang kna tengok betul2..silap pilih boleh dapat hat busuk..ayam tu kena tengok tulang n sendi2 dia..kalau dah lebam biru..jgn ambil..gittewww..


Sempat ambil gambar ikan ja hahhaa..eli bawa bekal p tempat keja..

Ikan tu aku buh garam kunyit..pastu gaul juga dengan tepung jagung..perap sat..panas minyak biar betul2 panas..masuk ikan..api kena sederhana..jgn kecik sebab takut makan minyak..

Selamat eli puji kata kuah sedap..hehe..
Ikan goreng lama..berpeluh la kan..kalau makan panas2..lagi ummpph.. :)



Ni bahan untuk buat kuah.
Cili benggala potong 
Bawang besar potong
Cabai melaka potong
Serai ketuk
Halia hiris nipis
Bawang putih hiris
Sos cili life
Sos tiram megi
Sos ikan thailand
Kiub ayam 1

Panas minyak dalam 3sudu besar,tumis bawang putih,halia,serai dgn cabai melaka..agak dah layu2..
Masuk sos cili. Masuk air 1cawan kecik..masuk sos tiram..masuk sos ikan.kacau2..sos ikan tu jgn letak sikit sangat..jgn banyak sgt..sedang2..

Agak dah pekat kuah,masuk kiub ayam,masuk tomato,lada benggala.. Kalau kuah mcm xpekat..masuk sos cili lagi ok..rasa gula garam..kalau xcukup rasa masuk gula garam..gittewww..


Ni kuah second round untuk SIL..
Kuah memang senang buat..5min ja..

Eli payah nk puji..hehe..dia cerewet gak..ini xkena..itu xkena..kahkahkah..

Tapi aku tau pasepa dia kata sedap..maybe sebab sos cili..dia hantu sos..tomyam pun dia makan dengan sos..so bila masak kuah ni guna sos..tu y dia kata sedap..hahaha



Ni kailan ikan masin.
Ikan tu aku goreng dulu..pastu tumbuk..tumis bawang putih cincang..masuk bawang besar..kacau2..masuk ikan yang tumbuk tadi..pastu masuk sayur..gaul2.masuk sos ikan..masuk air sikit..masuk sos tiram...kacau. tengok dah masak...siap!!!


Punya senang la hahaha..
Maka habis diet aku untuk haritu...wuwuwuwu.


Bye.



Comments

Eta said…
Sejak eta baca blog piah, eta pn makin semangat nk masak.:-) tq tau
D Yatie said…
Kte suka jugak masak utk suami tapi tak berapa reti. Wohoho. Piah pandai! Best!

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi