Skip to main content

Wajib mandi wiladah selepas melahirkan anak.

assalamualaikum..


Ramai yang tak tau pasal ni aku rasa... pada yang dah tau alhamdulillah,tak yah kondem yang xtau ok.


Ni aku nak share sedikit sebanyak,mana yang kurang uoll cari sendiri ye.

Aku pun baru tau ja ni... seriusshit tak tau pun kata kena mandi wiladah. Ikutkan kalau mazhab imam shafie kita wajib mandi wiladah selepas bersalin.


Mandi wiladah ni untuk yang bersalin normal ataupun czer. Dedua kena mandi wiladah.


Maksud mandi wiladah : mandi wajib untuk wanita selepas bersalin samada keluar darah atau tidak semasa melahirkan anak.


Ada yang kata ,selepas bersalin kita kena mandi 2kali mandi wajib.

1.mandi wiladah.
2.mandi wajib selepas kering darah nifas.


Tapi sebenarnya tak payah mandi 2kali. Just tunggu nifas kering terus mandi hadas besar.


Niat macam biasa : sahaja aku mandi hadas besar kerana allah taala.


Nampak tak?..
Harap boleh baca.


Kalau siapa yang tak datang darah nifas,wajib mandi wiladah,kalau datang nifas,kena tunggu kering pastu baru mandi wajib.

1kali sahaja mandi ye. Tak yah 2kali.


Siapa yang dulu dah mandi wajib selepas darah nifas kering,alhamdulillah. Tak payah dah risau pasal mandi wiladah.


P/s : pada yang nak share entry ni,share ja k..tak yah minta izin tapi harus kredit kepada aku.

P/s II : kalau ada salah ,sila beri teguran.tq.






Comments

Syazwani Mazlan said…
tq atas info.. terkejut mek.. igtkan mandi dua kali..
mOoN said…
tq for sharing.. :)
Mar Mansor said…
alhamdulillah..syukur kat johor ada sekolah agama...
ramai y alpa tentang agama skrg ni..
Chekgu Azrine said…
Ada dgr pasal ni sis..tp dia ckp mandi 2x..akk memula kompius jgk..bila baca entry sis ni baru faham..
YanaUjang said…
oo suspen je u, i ingt kena mandi 2 kali..haha hr tu mandi wajib sekali je pas kering nifas...tp idak pulak niat wiladah...acaner tu?? -.-
safiyyah osman said…
Semua negeri ada sekolah agama.. cuma ramai y tak terdedah dgn mandi wiladah ni.. sbb zaman sek ustazah dok tekan dkt haid n nifas ja.

Kita ni selagi hidup kna kejar n cari ilmu. Xterlambatun selagi blum mati..gittewwww hahaha
safiyyah osman said…
Ada bca tdi..dia ckp klu xtau xpa..mcm ustaz idrus ckp tu..bla kita dh mandi hadas besaq..maka dh terangkat skali dgn mandi wiladah.. :).
IbuNoey said…
tq atas info ni,kak..;)

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..