Skip to main content

Ramadhan 2013 :: juadah berbuka puasa (mee kari &sotong kangkung)

assalamualaikum..

Aku plan nak masak mee kari ni dah lama dah. Tapi eli xmau sebab nak makan nasi...cuma hujung2 puasa ni dia ok plak bila aku nak masak mee..tapi sikit ja dia makan sebab dok pulun makan sotong kangkung kuah kacang.

Kuah kacang aku order lagi. Eli makan jilat2 habis kuah kacang. Sedapp wei...

Kuah kacang kak miza.
Sapa kuantan boleh Cod xsilap..
Uoll klik dekat sidebar k entry pasal kuah kacang.

Semalam eli minta aku buah sotong kangkung.
Gila!senang nak mamp..hahaha
So dia beli sotong getah tu dengan kangkung..kangkung xbest sikit sebab bukan kangkung kampung ayaq acaq tu..ni eli beli kangkung daun tirus2..


Aku masak mee kari untuk diri sendiri.
Eli makan 2mangkuk gak la mee kari..

Mee kari aku follow resepi kak ina. Sebijik2 aku ikut. Sedap n meletop uoll..


Mee kari & sotong kangkung.

Aku makan beround2.. hahha
Resepi uoll boleh follow link aku bagi dekat bwah ni k..

http://sinarkasihkhairina.blogspot.com/2012/03/resepi-mee-kari-meletop.html?

Banyak resepi aku follow kak ina..contoh macam nasi daging..mee rebus.. 

Sedap wei...tp atas tangan kita juga la..masak ni kdg ikut buku tp bahan tu masuk ikut hati..gittewww..

Aku suka masak. Dari zaman sek rendah lagi mak sarimah(mak tiri), ajar aku masak...dia ajar goreng mee..goreng nasi..goreng bihun...

Aku memang minat masak2..cuma aku xpandai buat kuih muih..biskut2 xpandai..kalau masak2 mcm mee kari suma..aku boleh la..nak kata aku ni terer masak..xla..still dok belajaq lagi..

Bye uoll.




Comments

ayahmamilisa said…
salam piya..ni 2nd time rasenye mamilisa komen..1st komen dulu nak masuk contest..hehe..
bestnye piya terel masak..mamilisa pun still belajar2 lagi sejak kawen ni..huhu..
bole cuba gakla buat mee kari cam piya buat ni :)
ina khairina said…
Sama la kita piya,suka masak....bab biskut kak ina pun serender,kalu reti buat pun x terbuat jugak sbb kurang rajin sikit bab nak mengentel2 ni,gentel benda lain suka la....ehhh!!

Sama la kak ina pun belajaq masak dr mak tiri sejak sekolah lg

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim