Skip to main content

Nasi ayam ala-ala Chicken Rice Shop,bukan sekadar nasi ayam.

assalamualaikum..


Aku selalu sangat dah buat nasi ayam.nasi ayam salah satu feberet la selain mee n soto.


Baru-baru ni aku buat nasi ayam ala2 kedai chicken rice shop. Ayam tu aku bakar dalam oven n buat tauge masak sos tiram..pak choy sos tiram pun ada.


Nasi ayam-sayur pak choy-tauge-ayam bakar-sambal pedas bawang putih.


Nasi ayam ni sebenarnya nak buat warna putih kusam2..tapi dah dok biasa buat warna kuning..aku terletak serbuk kunyit..adoi..

Nak bagi dapat nasi ala2 pitih kusam..uol jist guna kuah sup ayam pastu letak kiub ayam 1..kiub ayam tu hancur2 gitu ja..masuk dalam beras n masak macam biasa. 

Dah masuk kiub xyah buh garam dah dalam nasi. Macam aku dah terletak serbuk kunyit..aki xletak ler kiub ayam.



Kuah sos tiram  untuk pak choy n tauge just guna kicap yang kita perap ayam..just bagi nampak cair sikit letak kuah sup ayam..masak ja sekali..

Panas kuali..xyah minyak masak dah..masuk terus kuah sup yang dah siap letak garam gula semua k...pastu masuk 2sudu or 3sudu kicap perapan ayam..kacau2..sampai mendidih..curah atas tauge n sayur pak choy.

Tauge dengan sayur pak choy celur asing..celur dalam air panas dulu dalam 1-2min.. pastu sejat..letak atas pinggan n curah kuah sos tiram y kita buat. Siap.


Sup ayam+kaki ayam.
Sup ayam ni sup bekas rebus ayam..
Untuk sedapkan sup..blend bawang putih bawang merah n halia..masa sup tgh mendidih masuk bahan y di blend tadi..masak sampai la bawang2 tu suma sebati dgn sup..pastu masuk kiub ayam..klu xckup masin masuk garam..agak dah rasa semua ok,tutup api.siap.



Sambal bawang putih.
Cabai melaka merah 8-10bji
Bawang putih 6ulas
Tomato 1bji
Sos cili 
Sos tomato
Limau nipis/limau kasturi 1/2bji

Blend tomato,cabai n bawamg putih n sos.masak blend letak air sikit ja sbb tomato tu akan kluarkan air. Blend sampai lumat. Masak atas api yang perlahan,sambil masak masuk air limau kastturi/limau nipis.. Agak mendidih tutup api.siap.



Ayam aku rebus dulu. Sebab nak buat sup ayam kan.. agak dah separuh masak,angkat. Perap dengan kicap manis,kicap pekat,sos tiram n madu.perap lama lagi best. Masa perap tu masuk sikit air rebusan tadi..

Pastu bakar. Aku bakar ikut hati. Aku xpandai nk baget suhu..kalau xda oven..goreng ja..siap.

Kuah lebih perapan boleh serve gitu ja if ampa bakar. Sebab aku bakar sekali harung dengan kuah perapan yang lebih tu..

If ayam tu digoreng,kuah perapan kna msak dlu atas api yang perlahan.


Siap. Boleh la makan secara nafsu naga. Hahaha



Bye uoll.




Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim