Skip to main content

masak-masak.

assalamualaikum..


Beginilah rutin surirumah sepenuh masa. Aku kalau teringin nk makan apa..terus masak if ada cukup bahan. Minggu ni mulut asyik teringin nak makan koteaw goreng dgn mee goreng. Maka..masak!!!!!


Koteaw goreng.

Blend cili kering +udang kering+1labu bawang besar(saiz besar)+belacan+asam jawa+bawang putih 4ulas.

Panas minyak,tumis bahan blend.minyak sederhana banyak. Masak sampai pecah minyak. Masuk daging+ayam+fishball+fishcake..or udang sotong ke..kacau2..nanti dia akan jadi berair sikit. Masuk kiub ayam 1kiub. Kalau buat banyak masuk 2kiub.

Agak dah kering sikit2..masuk telur 1-2bji. Biar sekejap. Agak telur nak masak..kacau2..pastu masuk koteaw..gaul2 rata..masuk sayur.

Sepanjang memasak makesure api sederhana ja. Masuk garam gula..siap.



Mee goreng.

Mee goreng cara nak buat sama ja dengan koteaw goreng. Cuma koteaw tu ganti dengan mee..

Macam gambar mee aku tu..aku xletak telur..kalau nk letak pun ok ja..

Dedua menu tauge xda..kalau ada tauge..lagi ummmpphhh...

Mee tu kalau makan dengan teluq mata kerbau..uiii..lagi marveles..hehehe..


Udang goreng kacang buncis suhun.
Suhun tu rendam dgn air panas. Dah siap goreng kacang buncis dgn udg..tutup api.baru gaul dgn suhun.

Goreng mcmni kena guna bawang putih banyak..lagi sedap.



Ayam goreng kicap.
Goreng ayam sampai masak. 
Minyak ayam tu ambl dalam 3 4sudu besar..tumis bawang putih,halia,bawang besar,cabai melaka or cabai merah besar tu..agak bawang suma dh lembut masuk ayam..gaul2..masuk kicap manis kipas udang..kacau2..siap. punya senang la hahahaa..

Makan dgn nasi panas2..yummmmmm...


Ada y tanya,adelia punya menu xmau share ka..adelia punya menu now besa ja..sebab dia sembelit..hari2 bagi menu y sama. Sup sayur or sayur goreng..nnt ioll share makanan adelia.

Bye.



Comments

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim