Skip to main content

Juadah berbuka di akhir ramadhan :: Mee rebus & sambal kicap ayam.

assalamualaikum..


Aku still dalam mood memasak. Makan luar sepanjang ramadhan baru 3kali. Beli juadah di bazar ramadhan selain kuih baru 1kali. Syukur. Dapat jimat bulan puasa ni sebab nak simpan duit sikit2..hehehe..

So jom masuk dapur.


Haritu masak mee rebus. Eli pun bagi green light. So masak la mee rebus.

Mee rebus daging 
Telan ayaq liuq..hahaa

Sepatutnya plan nak buat sambal udang..boleh taruk atas mee kan..tapi udang kecik molek sangat..

Macam biasa resepi aku ikut blog kak haslina hassan.

Eli makan bertambah juga.
Aku hantu mee..so penambahan untk pihak aku memang tak terkira..hahahaa
Habis 1bungkus mee untuk kami berdua ja.



Bahan untuk kuah :-
Ubi keledek
Ubi kentang
Baby carrot
Cabai kering blend dgn bawang,udang kering 2sudu besar.
Minyak masak untuk menumis.
Air rebusan daging
Air rebusan udang y diblend n di tapis.
2sudu serbuk kari daging.

Semua jenis ubi n carrot rebus hingga empuk n blend.
Panas minyak..tumis cabai kering n masuk serbuk kari..tggu sampai pecah minyak..masuk ubi y diblend..kacau2 n masuk air rebusan daging n udang..masak sampai mendidih..buh garam gula. Siap.



Mee sebelum rebus makesure cuci bersih k..
Rebus pun jgn lama2.. 2 3min dah ckup.


Ubi kentang(rebus)
sayur sawi(celur)
taugeh(celur)
Telur(rebus)
Daging(rebus n potong)
Tomato(buang biji tengah n potong)


Limau kasturi(potong bahagian atas)
Cabai merah(potong)
Tauhu(goreng n tggu sejuk baru potong dadu,klu potong time panas2 nanti xcantik)


Esok tu plak aku masak :-
Sambal kicap ayam
Tauge goreng kucai

Masak macamni kena minyak banyak. Baru cabai blend massk elok..setengah orang tapis minyak..mcm aku xtapis..penapis p mana ntah..hahaha.

Sambal ayam ni sama macam sambal ayam biasa..cuma aku masukkan kicap manis.
Hijau2 tu daun bawang..masuk lepas dah tutup api.



Tauge goreng kucai..kalau ada udang..lagi ummmppphhh!


Semalam eli beli ayam golek..dia teringin nak makan ayam golek..beli la sebelah..Rm8

Aku cuma masak pak choy sos tiram ja.
Ayam golek.sedap. tambah2 kuah dia bagi tu..tapi ayam aku bakar semula sebab xmasak..tulang semua merah lagi time eli bawa balik..bakar dalam oven 10min..

Eli dia xmakan ayam yang setengah masak gitu..so bakar semula..



Pak choy sos tiram.

Pak choy tu celur asing.
Jgn cerlus lama xsedap. Celur sat ja..
Masa celur letak garam.

Macam aku,masa rendam sayur ni b4 basuh..aku buh garam dulu nak bagi sayur nampak cantik balik..sbb sayur ni dah lama dalam fridge..

Utk kuah sos,
Bawqng putih cincang2..
Isi ayam cincang2..
Sos tiram
Air tepung jagung

Tumis bawang n isi ayam..agak dh msak..masuk sos tiram..masuk air sikit..masuk air tepung jgung sikit.mendidih. tutup api.siap.

Xyah dah buh garam sebab sos tiram tu dah masin.
Tpi klu kurang gula gram..adjust la ok..

Licin eli makan.
Hehehe


Harini ni pun nk homecook juga :)
Nnt ioll share.
Bye.




Comments

Wawa said…
haih sedapnye....daku tak larat nak masuk dapur dah...hihi....
Wawa said…
haih sedapnye....daku tak larat nak masuk dapur dah...hihi....
DYatie ABakar said…
Sedap nyer lah hai.. pia ni rajin betul... akak wpun nak simpan tetap jugak nak membeli.. wahahaha
Dayang Deno said…
wahhh..... sedapnya!!!!! paling tak tahan sayut pak choi peberet deno tu! nyum3!!!

Popular posts from this blog

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Cara Mudah Nak Download Movie Dari Internet Sekali Subtitle. (Movie Malay,English,Korea,Hindustan)

Hye, (Entry penuh gambar,step by step) Disebabkan ramai juga yang tanya pasal macamana nak download movie,meh sini nak ajaq HAHAHAHA aku download pastu aku tengok dekat tv.. aku dulu pun bengap gila kot..noob xdak dah..ahahaha Stress dok rumah..dah la xboleh tengok wayang,nganga tgk drama bodoh dkt tv3 ja memanjang.. hoi!mmg xboleh blah.. maka,Eli pun ajaq aku cara nak download. pastu aku ada tanya kawan aku juga.. Kalau movie korea aku selalu download dari kickass.to tulis tajuk movie contoh aku akan type :-  49days complete so nanti keluar..selalu movie korea kalau download dari kickass.to akan ada sekali sub.. xyah susah payah dah cari sub. cara nak download dari kickass.to sama juga step mcm bawah ni.. ~~~~~~~~~~~~~ Part 1 1st kena ada utorrent. kalau tak dak,google dan download la ye. download nanti akan naik macam gini klik la dekat icon utorrent iteewww bila klik,akan jadi macamni..