Skip to main content

Tips balik kampung berdua dengan anak naik kapal terbang.

assalamualaikum..


Title entry skema muahahhha.. aku dah 4 5 6kali dah balik kampung berdua dengan adelia. Memula memang gabai..dengan jakun xpernah naik flight. Muahahahaa.


1st time balik kampung adelia umur 8 9bulan xsilap. Bagi aku lain peringkat umur..lain cara nak handle.

Adelia now umur 1thun 5bulan.

Tips naik flight berdua dengan anak usia 1tahun 5bulan.

1. Kurangkan kuantiti beg. Aku cuma akan bawa 2beg. 1luggage,1 handbag. Handbag ikut mood, paling better sling bag atau handbag yang boleh kita kepit kot ketiak. Luggage biasanya aku check in.


2. Perlu Stroller. Berat adelia dah 9kg..mana larat nak dukung sepanjang jalan. So stroller wajib. Tapi kalau rasa xmau bawa stroller pun terpulang.


Nak bagi dia qalit dalam stroller, kena bagi apa2 benda untuk dia pegang or buat macam persekitaran dia best. Kena cakap dekat dia ala2 jakun sikit hahaha..
"Waaaauu adeliaa..wauuuu.."

Adelia biasa kalau dengar aku cakap gitu..dia pun akan mcm tercari2 apa yang wauuuunyaaaa..gitu..


3. Jangan takut nak check in beg. Aku dulu masa memula pun takut nak check in bag sebab takut xjumpa tempat nak collect bag..muahahaha.. omg..jakun tahap punya.. tapi eli salu bagi kata2 semangat hahaa.. so cara aku dulu, aku akan mark sorang or 2 3orang yang sama flight dengan aku. Nanti aku akan follow depa jala p tempat bag. Xpun ikut ja sighboard. Tobat xsusah mana pun.. hahaha :p



4. Dalam flight. Aku dalam flight adelia memang dia nak pegang macam2..aku akan biaq ja selagi tempat duduk sebelah aku kosong. Dah ada orang baru aku angkat adelia duduk atas pangku aku.




5. Standby susu kotak. Memang dah jadi salah satu perkara wajib if aku travel berdua dengan adelia. Sebab aku malas nak bancuh susu panas dekat dia. Nanti susu kemana..ayaq panas ke mana..hahahaa


6. Biar anak main puas-puas sebelum departr. Biasa kita kena tunggu gate buka kan..masa tu biaq ja dia nak main..merangkak ka.pegang merata ka...cuma standby sesiap instant hand sanitizer. Aku biasa guna brand dettol. 


Bila dah nak masuk gate baru ler cuci tangan dia muka or mana2 yang suka. 

7. Adelia biasanya bila flight nak take off dia akan automatik tidoq sebab dah penat dok main kan...sebelum lena dia akan minum susu kotak dulu sikit or air masak..pastu..terus lena sampai la ke penang.  Lega oi.. 







8. Aku biasa akan galas ja beg yang aku check in tu bila dah sampai aiport penang. . So senang tolak stroller. 

Aku galas luggage n sangkut handbag dekat stroller.
Mudah.
Hehee


Luggage aku brand karrimor.  Aku akan bawa saiz kecil punya..

Isi barang cuma kain baju aku n adelia. Xberat mana pun..so memang boleh galas macam beg sekolah..


Beg ni memang beg wajib aku akan bawa if aku bawa stroller. Kalau xbawa stroller aku bawa beg brand yang sama..cuma lagi besar.


Dalam handbag biasanya aku akan standby pampers 3keping, susu kotak 4kotak(saiz kecil),air masak, makanan &hf n purse.

Beg y aku bawa sebagai handbag a.k.a diapers bag. 



So Good luck pada mommy2 yang baru pertama kali nk travel balik kampung berdua dengan anak.

Go go chaiyok!!!














Comments

Mrs Azhar said…
hahaha nak tgelak baca yg cakap kena mcm jakun sket tu. mmg betul sgt, sbb tu la cara kita nk tarik perhatian anak. mak2 slalu buat mcmtu, ayah2 kurang sikit. huhu
Unknown said…
satu benda nak tanya piyah. stroller tu kita tolak sampai kat kapai ka? ka check in jugak ka camna? komen skit mekasih.
*mood cuak nak travel dgn 10m.o baby hari raya pertama ni*
safiyyah osman said…
Kak sya tolak smp ke kapal..xyah check in..nnt msukkan baby dlm tu ja...tolak ke kapal k...nnt nk lipat stroller mint tlg stewardess
YMshbm said…
ahaksss...berani ko deq.. slme ni mmg xleh ke mne2 la klu hbby xde kn...akk nk try gk r..hahaha...
IbuNoey said…
wah,bestla tips dr sya ni..tips dr pngalaman sndiri pulak tu..Noey nnt raya ni nk bawa anak 1 tahun 7 bulan balik sabah..aduhai,tak tau mcm mana ragamnya...tp nnt nk try ikut tips sya ni..
safiyyah osman said…
Mula2 tkut gak hahahha..tp dh biasa 2 3kali..dh ok...tp part tkut dia cranky tu still menghantui bla dh dlm flight hahaha
safiyyah osman said…
Try la kak. Insyallah ok nnt..bg dia main sakan2..nnt dlm flight dia penat..dia tidoq hehe
safiyyah osman said…
Hehehe..ayah2 pujuk lembut2..mak2 jacsalu buat ayat2 jakun kan hehehe

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi