Skip to main content

Semua gambar makanan.

assalamualaikum..


Dok tangguh2 entry masak2 ala kadar aku ni... haritu ada buat popia gunting pedas. Gigih uoll gulung sorang2..gunting semua..huhuhu..resepi google. Banyak uoll..


Popia aku beli brand fiqa kot..halal..n paling best senang nak tarik..xkoyak ok..

Gulung la dalam 25helai gitu..



Gunting serong2..

Pastu masak la sambal ikan bilis.. 
Panas minyk..tumis cabai blend y msa blend buh ikan bilis 2sudu..

Masak sampai pecah minyak. Buh gula garam. Siap.

Goreng popia.. sejat minyak..masuk sambal yang dah siap tu dlm bekas popia yang dah siap goreng..

Sambal kena pandai agak..masuk sikit ja ok..jgn banyak sebab nanti popia lemau..

Aku goreng sekali ikan bilis..campur n gaul sekali.

Siap!





Gambar bawah ni plak, chicken wrap ala turki. Ni aku tiru balik chicken wrap yang aku makan masa dekat istanbul.

Dekat sana makan tanpa sos n tanpa mayonis. Tapi sedap weiiii...rasa fresh sayuq suma..



Wrap ni aku beli dekat giant. Ada jual..kena panaskan tanpa minyak baru sedap..



Gulung.
Tanpa sos tanpa mayo..kalau ada chili flakes..lagi sedap. Sebab dekat istanbul depa guna chili flakes ja utk bagi pedas.



Ni ramuan yang kena ada.. aku dulu masa beli chicken wrap dekat istanbul..aku tepacak depan muka org yang buat benda ni hahaha..so tau apa dia letak dalam tu..

Salad potong..
Timun potong
Carrot potong nipis2..
Kobis potong nipis2..
 Kalau ada kobis ungu tu lgi best..

Isi ayam hiris nipis..perap dengan lada putih n lada hitam..bakar atas pemanggang ajaib smp masak..

Kentang goreng..goreng dulu..nk buat kentang goreng homemade pun boleh.. goreng agak2 nk garing..

Nanti susun dulu isi ayam atas roti wrap tu..pastu susun plak kentang goreng.pastu baru letak sayur..

Masa nak gulung,uoll kna gulung pastu kena tekan2 bagi dia padat..nak senang gulung time roti wrap ni panas2..

Siap!


Bawah ni xingat menu berbuka ke berapa.. aku masak sambal kicap ayam dengan kobis goreng ja..



 Ayam tu goreng dulu.. pastu tumis bawang putih n halia...pastu masuk cabai kering yang kita blend..masak sampai pecah minyak..cabai blend masuk sikit ja..xyah banyak..dah masak cabai n pecah minyak..masuk ayam gorenf tadi..api slow ye.. gaul2..masuk kicap manis..gaul2 lgi..siap. 


Ni menu berbuka semalam. 
Eli suruh masak gulai ikan termenung.

Gulai tu semua pandai buat kan..hehe..google ja..senang juga..tapi penting kena minyak banyak masa masak serbuk kari tu..serbuk kari bancuh dengan air sesiap..

Tumbuk bawang putih bawang merah..campur dalam pes serbuk kari tu.. api kena slow n kna selalu kacau..tggu sampai betul2 masak pes kari tu baru masuk santan..

Gittewwww...


Ikan caru belah belakang ,aku buat sambai bodo2 ja.. tumbuk cabai buh bawang..tumbuk kasar2.. buh belakang ikan..goreng. senang ja. Aku suka ikan caru ni..

Sambal belacan plak.. tumbuk cabai melaka cabai merah..aku buang biji dulu..tumbuk agak nak lumat masuk garam masuk belacan..lgi banyak belacan lagi sedap.tumbuk sampai lumat..perah air asam jawa likat2..siap.

Itu jala menu yang ada.
Masih belum membeli belah lagi di bazaar kecuali beli kuih n air.

Makan luar pun baru 1kali. Wuwuwu..misi tercapai untuk berjimat cermat.syukur.


Nanti ioll share lagi ye.
Bye.


Comments

Unknown said…
pandainye dia masak.

minat tgk chiken wrap tuh. besok leh try.
Unknown said…
sedapnya..menjejes ailiuq tau..tp berkenan sungguh dgn chiken wrap tu..(^__^)
Unknown said…
sedapnya chicken wrap tu..my favret..nnt nk try la..
Piyah rajin & masak pon sedap! berniaga pon ikhlas tak hasad dengki dgn org..sbb tuh rezeki mudah masuk..syabas adikku! semoga piyah terus berjaya dan berjaya.

Popular posts from this blog

Review Movie Tamil : Kaithi, 10/10.

Hye, assalamualaikum. Ok baru berkesempatan nak review pasal movie ni. Lama dah tak buat review version aku. HAHAHAHAHA.. Aku punya review bodo-bodo ja ok. Review dari pandangan orang biasa saja. Yang mana bijak pandai tahap supersaia tak yah baca review aku ni ok. Faham eh. Sumpah best gila gila! IMDB 8.8 ------------------------------- Cerita dia dari mula sampai la habis, hg akan rasa berdebaq gila.. Serius tak boleh nak duduk diam. Sedih pun, sedih yang tahap meleleh ayaq mata aku. Dan rasa ketaq n gabra sama naik dengan pelakon dah aku rasa hahahahaha.. Scene awai tu hg dah rasa berdebar. Aksi dalam movie ni pun superb. Tak merapu teruk macam movie tamil lain. Kira hg tengok tu hg akan rasa fuuuyooooooooo..dengan slow motion yang depa buat masa scene lawan tu..fuhhhhh! kemaih2! Best. Movie ni juga tunjuk betapa korupnya pemikiran polis depa. Selfish. Tapi masih ada polis yang bagus dalam ramai-ramai polis yang bengap tu. Geram oi! Dan movie ni juga di

Sampai bila baby perlu pakai sarung tangan dan stoking?

Adelia dah xpakai sarung tangan dan stoking start hari ke55..now dia dah umur 63hari.Kira baru sangat lagi la aku xbagi dia pakai sarung tangan dgn stoking. Tapi waktu malam aku memang bagi adelia pakai stoking.sebab sejuk.tangan memang siang malam aku biarkan ja. Sebenarnya sampai bila nak pakaikan sarung tangan dan stoking nie??.. Aku ada sms doktor yang aku kenal.aku tanya pasal sampai bila nak bagi adelia pakai sarung tangan..dgn stoking. So dia advise aku..aku tulis based pada apa yang aku paham. Seeloknya,pakaikan sarung tangan sampai umur 1bulan sahaja.sebab masa umur 1bulan++ baby dia akan start sedar yang dia ada tangan..ada jari..ada kaki..dia akan cuba explore tangan dengan jari dia..sebab tu kita tengok baby start nak cuba hisap jari. Kalau kita pakaikan sarung tangan,baby akan terbatas.pergerakan jari dia terbatas.cuba tengok bila baby kita xpakaikan sarung tangan.. Jari dia melilau meratakan..hehe..macam adelia,dia nak isap ibu jari sampai jari lain masuk hi

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab tim